Levenslange gevolgen hersenletsel jeugd onderschat
nieuws
Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) door bijvoorbeeld een (verkeers)ongeval, hersentumor of geweld, is een belangrijke doodsoorzaak bij kinderen en jongeren en heeft vaak levenslange gevolgen. Dat blijkt uit onderzoek aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
Volgens dat onderzoek lopen dagelijks ruim 50 Nederlandse kinderen en jongeren hersenletsel oplopen. Het brein ontwikkelt zich ongeveer tot en met het 24ste levensjaar. Hersenschade op jonge leeftijd kan het ontwikkelingsproces verstoren. De gevolgen van hersenletsel op jonge leeftijd blijken soms pas jaren later, vaak op transitiemomenten in het leven. Wanneer een kind naar de middelbare school gaat of op zichzelf gaat wonen, wordt er opeens een veel groter beroep gedaan op vaardigheden als organiseren en plannen. Onverwacht openbaren zich soms dan pas duidelijke problemen. De relatie met het letsel, dat soms jaren daarvoor heeft plaatsgevonden, wordt dan niet altijd gelegd. Soms wordt het kind laksheid verweten of worden ouders hierop aangekeken.
De studie pleit ervoor om kinderen met niet-aangeboren hersenletsel beter te volgen en tijdig hulp bieden en niet pas nadat het in het gezin, met vrienden of op school is vastgelopen.
De studie keek ook naar de effecten van ‘serious gaming’ bij jongeren met hersenletsel. Zowel de lichamelijke activiteit als verschillende cognitieve functies bleken na 12 weken gericht oefenen met de Nintendo Wii meetbaar verbeterd te zijn. Gamen lijkt een veelbelovende en aantrekkelijke aanvulling te zijn op de revalidatiebehandeling. Nader onderzoek moet aantonen hoe gamen het verbeteren van activiteiten en participatie daadwerkelijk kan ondersteunen.