Mag een school een kind dat nog niet zindelijk is weigeren?
dossier
In Facebookgroepen wordt elk jaar dezelfde vraag gesteld: ‘Het schooljaar start bijna en ondanks verschillende pogingen is mijn kind nog niet zindelijk… Mag de directie van de school mijn kind weigeren?’
Lees ook: Bedplassen: veel voorkomend, maar nog steeds taboe
In België start de leerplicht op 5-jarige leeftijd, maar kunnen kinderen instappen van zodra ze 2,5 jaar oud zijn. Veel directies vragen – al dan niet met aandrang - om kinderen pas te laten starten als ze zo goed als volledig zindelijk zijn, maar aangezien veel crèches en onthaalouders 3 jaar als maximumleeftijd rekenen, hebben werkende ouders bijna geen andere keuze dan ze op die leeftijd sowieso naar school te brengen… Ook als het kindje nog niet pampervrij is.
Daarnaast blijkt uit onderzoek van de Werkgroep Kleuterscholen Vlaanderen dat in de jaren 60 ongeveer 90 procent van de kinderen ‘proper’ was op 2,5 jaar, nu is dat maar zo’n 20 à 30 procent. Waarschijnlijk komt dat omdat ouders meer dan vroeger allebéi gaan werken en dus minder tijd hebben om met ‘potjestraining’ bezig te zijn. Ze hebben ook minder oog voor de signalen die erop wijzen dat hun kindje er klaar voor is. Dat zet de kinderverzorgsters en kleuterjuffen op school qua workload serieus onder druk. Dat verklaart ook waarom de school erop hamert, al van bij de inschrijving.
Lees ook: Je kind zindelijk overdag: hoe pak je het aan?
Wat als je kind nog niet 'proper' is?
Lees ook: Zindelijk worden in een afgestemde opvoeding
Bronnen:
https://www.kindengezin.be
https://onderwijs.vlaanderen.be