Hoe herken je ‘zwarte’ henna?

nieuws Hennatatoeages zijn in principe tijdelijk. Maar als je een allergische reactie krijgt op de henna, kan je er wel blijvende littekens aan overhouden. De allergische reactie wordt niet veroorzaakt door de henna zelf, maar door de stof waarmee de henna donker wordt gemaakt: PPD of parafenyleendiamine.
Als je henna laat plaatsen in het buitenland (vb Marokko, India,...) moet je altijd oppassen dat er geen schadelijke stoffen aan toegevoegd zijn. Zwangere vrouwen moeten extra voorzichtig zijn.

Waarop letten?
• Kijk naar de kleur van de henna. Traditionele henna is kakigroen, bruinachtig groen of heel donker bruinachtig groen. Henna met PPD is vaak echt donkerbruin of zelfs zwart.
Zelfs al staat er op het product dat het om echte Black Henna gaat, dan is het slim om dit zelf te testen. Black Henna is een type henna waar geen PPD in zit, maar duurdere en veiligere zwartmakers, zoals indigo.
• Ruik aan de henna. Ruikt het naar hooi, spinazie, grenenhout en/of etherische oliën? Dan is het zeer waarschijnlijk veilig. Henna met PPD ruikt chemisch, of heeft nauwelijks een geur.
• Hoe voelt de henna op je huid? Als het brandt, haal het er dan meteen af.
• Als de henna korter dan een uur moet blijven zitten, dan heb je vermoedelijk te maken met PPD. Zuivere hennapasta heeft langer nodig.
• Voeg wat water toe aan de henna. Wordt na 20 minuten de oppervlakte van de henna donkerblauw? Dan zit er indigo als zwarte kleurstof in de henna en geen PPD (dan wordt het oppervlak diepzwart). Kleurt de henna oranje? Dan heb je te maken met pure, zuivere henna zonder zwarte kleurstoffen.

Lees ook: Hennatatoeage kan ernstige allergische reactie veroorzaken


Laatst bijgewerkt: juli 2010

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram