Wat is quinoa precies en hoe gezond is het?
dossier
Quinoa wordt in één adem genoemd met couscous en andere korrelgranen, maar eigenlijk is het geen graansoort. Net zoals rijst, boekweit en soja bevat het ook geen gluten. De zaadjes zijn geschikt voor wie op de lijn let, omdat ze vezelrijk zijn en begenadigd met volwaardige proteïnen (zeer goede balans van aminozuren). Ze zijn gemakkelijk verteerbaar, quasi vetvrij en ze bevatten weinig zetmeel.
Lees ook: We eten te weinig volkoren granen
Wat is quinoa?
Hoewel het klinkt als de naam van een gerecht op de menukaart bij de Chinees, is quinoa van oorsprong een Zuid-Amerikaanse plant die al door de Inca’s werd geteeld. Ze noemden het moedergraan. Quinoa is verwant aan onze spinazie.
Lees ook: Zijn brood, pasta en aardappelen dikmakers?
Hoe gezond is quinoa?
- het zou helpen bij preventie en behandeling van aderverkalking en diabetes;
- efficiënt zijn tegen bacteriële infecties en schimmelinfecties;
- werken als probiotica en zodoende de darmflora bevorderen;
- cholesterol reduceren en de nieren beschermen.
Quinao is rijk aan vitamines zoals bv. vitamine E en vitamine B2 die garant staat voor een flinke dosis energie. Vooral in droge vorm bevat het evenveel mineralen als onze granen: koper, ijzer (vooral in gefermenteerde quinoa) en een flinke dosis magnesium, dat is een mineraal dat verlichting brengt bij migraine en heilzaam is voor de bloedvaten. Het heeft zeer uitgebalanceerde eiwitten die zijn samengesteld uit 9 essentiële aminozuren - geen enkele plant doet beter – en die belangrijk zijn bij de ontwikkeling van onze spieren; o.a. lycine dat nodig is voor de opname van calcium. Een gezond en voedzaam wondermiddel dus. So let’s quinoa!
Voedingswaarde per 100 g rauwe quinoa: 372 kcal, waarvan 6,5 g vet (0,7 g verzadigd), 60 g koolhydraten, 5,3 g voedingsvezels en 15 g eiwit.
(Bron: www.voedingswaardetabel.nl)
Lees ook: Wat is het verschil tussen probiotica en postbiotica?
Hoe quinoa bereiden?
De biologische quinoa die ondertussen bij ons wordt gekweekt, is echter meestal vrij van saponine. Bij de zoektocht naar een variant die aan onze klimaat- en bodembehoeften beantwoordt, werden de planten immers al verschillende keren gekruist. En die veredeling heeft als bonus dat ook de saponinevorming kan worden onderdrukt.
Lees ook: Moet je rijst wassen voor je hem kookt?
- quinoa granola (krokant geroosterde quinoa, havermout, rozijnen en nootjes/pitjes) voor de ontbijttafel
- een groentesalade met gekookte quinoa, (geiten)kaasblokjes en kruiden/olijfjes als lunch of side dish
- fijngemalen rauwe quinoa als bloem voor gebak of brood. Quinoabloem (max 10 %) toegevoegd aan tarwebloem verbetert de proteïnekwaliteit van het brood en zorgt ervoor dat het minder lang moet rijzen.
- gekookte quinoa met gedroogde vruchten ter vervanging van couscous
- risotto of kroketjes van quinoa
Lees ook: Quinoa met honingtomaatjes, erwtjes, wortel en cashewnoten
Lees ook: P(untp)aprika met spek, feta en quinoa
Lees ook: Griekse quinoasalade
Het verschil tussen quinoa, bulgur, couscous, …
- Bulgur is een graanproduct op basis van verschillende soorten tarwe, meestal harde tarwe (durum). De tarwekorrels (wit of bruin, grof of fijn) worden achtereenvolgens gestoomd, gedroogd, gepeld en grof gemalen of gebroken.
- Tabouleh/Taboulé is een salade op basis van bulgur, groente (tomaat, ui, komkommer, rode paprika….) kruiden en smaakmakers (munt, peterselie, lente-ui, olijven, citroen, bouillon …). Het is een gerecht uit de Libanese keuken.
- Couscous is een soort pastakorrel op basis van harde tarwe (durumtarwe). Het wordt gemaakt van griesmeel (*) dat tot deeg wordt verwerkt. Van dat deeg worden dan (met de hand of in een draaitrommel) bolletjes gevormd en die worden gedroogd zoals harde pasta. Couscous is zeer populair in de Noord-Afrikaanse keuken.
(*) Griesmeel is grof gemalen tarwe, spelt, mais of rijst waarvan de zemelen zijn verwijderd. - Gierst is een verzamelnaam voor een groep graangewassen met kleine korrels, die tot de grassenfamilie behoren. De soort die bij ons het meest gegeten wordt is panicum miliaceum.
- Boekweit is net als quinoa geen graan maar een kruidachtige plant. De korrelige vruchtjes die eruitzien als beukennootjes worden wel verwerkt zoals graan.