Ramadansoep (Harira)
recepten
Ramadansoep of Harira is de nationale Marokkaanse soep van Berberse afkomst. Het is een gebonden, rijk gevulde soep met als belangrijkste ingrediënten: tomaten, kikkererwten, linzen en selderij.
In de verschillende streken in Marokko bestaan verschillende varianten op deze soep. Tijdens de ramadan wordt harira dagelijks gegeten bij het verbreken van het vasten, dit omdat de soep veel ingrediënten met verschillende vitamines bevat.
Ingrediënten voor 6 Personen
Voor de bouillon:
- 300 gr mager lams- of rundsvlees (in kleine blokjes). Kan ook vervangen worden door gevogelte.
- Eventueel 3 soepbeenderen (rund of lam) of 2 bouillonblokjes
- 150 g gekookte kikkererwten (uit blik) of droge kikkererwten
- 200 g bruine linzen
- 2 grote uien (fijngehakt)
- 1 stukje gemberwortel (geperst) of 1 theelepel gemberpoeder
- 1 bosje peterselie
- 2 stengels bleekselderij
- 1 kaneelstokje of 1 theelepel gemalen kaneel
- 1 theelepel kurkuma
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1 theelepel gemalen komijn
- 6 eetlepels koriander (fijngehakt)
- eventueel ½ theelepel saffraan
- 1 kg tomaten of 2 blikken gepelde tomaten
- boter of olie
- zout en peper
- 4 liter water
Voor de afwerking
- 1 kg tomaten (gepureerd) of 2 blikken gepelde tomaten
- 1 blik tomatenpuree
- 6 eetlepels koriander (fijngehakt)
- 2 citroenen
- 100 gr rijst of fijne vermicelli
- zout
- 200 g bloem
Bereid eerst de bouillon.
Als je gedroogde kikkererwten gebruikt, moeten ze eerst vier à vijf uur weken in water. Giet ze dan af. Hetzelfde geldt voor de linzen.
Verhit de olie of de boter in een grote soeppan en bak hierin het vlees met de ui, selderij, peterselie, kurkuma, kaneel, komijn, paprikapoeder, saffraan, gember, gedurende een vijftal minuten. Roer af en toe. Kruid met zout en zwarte peper. Voeg dan de linzen toe, de in vier gesneden en gepelde tomaten (of het blik gepelde tomaten), en de koriander. Roer even om, voeg de beenderen (of de in water opgeloste bouillonblokjes) toe en giet er dan het water bij en breng aan de kook. Laat afgedekt gedurende een tot anderhalf uur op laag vuur sudderen.
Afwerking
Haal de soeppan van het vuur, doe er de gepureerde tomaten bij en de rijst (indien je vermicelli gebruikt, moet die nog even wachten).
Laat nog een kwartiertje op zacht vuur doorkoken. Voeg er dan de kikkererwten, de tomatenpuree en de vermicelli aan toe.
Breng opnieuw aan de kook en laat gedurende een paar minuten koken.
Los de bloem op in een halve liter water. Roer dit mengsel al roerend door de soep zodat er geen klonters ontstaan. Breng al roerend opnieuw aan de kook
Haal de peterselietakjes, de selderij, het kaneelstokje en de beenderen uit de soep.
Voeg de fijngehakte en in het mortier met zout gemengde koriander toe en laat opnieuw even koken. Kruid met peper en zout.
Dien warm op, samen met citroensap en kaneelpoeder zodat de gasten naar eigen smaak de soep wat zuurder of zoeter kunnen maken.