Salade uit Nice
recepten
Bereidingstijd : 20 minuten
Kooktijd : 8 à 10 minuten voor de hardgekookte eitjes en 20 minuten voor de prinsessenboontjes
Ingrediënten (voor 4 personen)
• 1 krop sla
• 200 g prinsessenboontjes (bij voorkeur vers, maar in blik kan uiteraard ook perfect)
• 1 komkommer
• 1 ui of rode sjalot
• 1 groene of gele peper (een gele geeft nog meer kleur aan de schotel)
• zout, peper, peterselie
• 4 eieren
• een 12-tal ontpitte zwarte of groene olijven
• 4 rijpe en sappige tomaten
• 8 ansjovisjes uit blik
• olijfolie
• (appel)azijn
• 400 g tonijn (in eigen nat)
Facultatief
• paprikapoeder
• een blikje maïs
• pijpajuintjes
• gekookte aardappelen, koud opgediend
• korstjes
De voorbereiding
Rauwe groenten
• Was de sla en gebruik bij voorkeur de mooiste blaadjes binnenin. Je kan de buitenste en de groenste bladeren uiteraard voor soep of een ander gerecht gebruiken.
• Pel en snijd de komkommer in kleine stukjes.
• Was de tomaten en snij ze in partjes.
• Pel en snijd de ui of sjalot in grote, fijne rondjes.
• Was en snijd de peper in kleine blokjes of in fijne rondjes.
Te koken
• Breng water aan de kook. Leg er de eieren in en laat gedurende 8 à 10 minuten koken om hardgekookte eieren te bekomen. Vervolgens pel je ze en laat je ze afkoelen in koud water om ze dan te laten uitlekken op keukenpapier. Deel de eieren in 4 partjes en laat even afkoelen.
• Haal de uiteinden van de prinsessenboontjes er af en laat ze koken in licht gezouten water. Spoel ze in koud water om ze snel te laten afkoelen en zet ze even in de koelkast.
De vis
Laat de tonijn en de ansjovisjes even uitlekken. Zet even koud in de koelkast in gescheiden kommen.
Opdienen ?
Neem een groot bord of een grote slaschotel. Leg de blaadjes van de krop sla er mooi op zodat ze de volledige schotel bedekken. Leg er 4 gegroepeerde porties prinsessenboontjes op. Leg de stukjes komkommer mooi in het midden, daarna de tomaten, de eitjes en de tonijn er bovenop. Bestrooi naar smaak met zout en peper. Giet er van je beste olijfolie over en een beetje (appel)azijn. Op het laatste moment, leg je er de ansjovis bij en knip je er een beetje verse krulpeterselie of bieslook over.
Hoe opdienen?
• Voor dagelijks gebruik, kan u deze maaltijd opdienen in een grote slakom.
• Voor een iets feestelijker gelegenheid, kan de salade niçoise opgediend worden op een grote, ronde of ovale schotel.
Dit gerecht wordt zeer koud opgediend. Ideaal is om dit enkele uren op voorhand klaar te maken en in de koelkast te laten afkoelen.
Gezond ?
Dit recept kan zowel gebruikt worden als voor- of als hoofdgerecht.
Deze salade bevat veel verschillende groenten die allemaal rijk zijn aan vitaminen, vezels en mineralen met vooral groene groenten die zorgen voor ijzer en tomaten rijk aan lycopeen.
De olijven en olijfolie verlagen de slechte cholesterol en beschermen tegen hart-en vaatziekten.
Aangezien deze salade heel kleurrijk is, kan dit een ideale manier zijn om kleine kinderen groenten en tonijn te laten proeven.
Smakelijk !!