Recept: gezonde lasagne met gehakt en paprika

spitsvondige_lasagne.jpg

recepten

Lasagne is comfortfood van de bovenste plank. Hier worden de pastavellen vervangen door spitskoolbladeren en de witte saus door ricotta. Origineel maar vooral superlekker en bovendien lijnvriendelijk. 



Ingrediënten
10-tal spitskoolbladeren
1 ui
1 lookteentje
500 g kalfsgehakt
1 klein doosje geconcentreerde tomatenpuree
2 el olijfolie
2 rode puntpaprika's
1 snufje kaneel
1 snufje komijnpoeder
1 kl versnipperde dragon
1 snuf Italiaanse kruidenmix
1 grote fles tomatenpassata (690 g)
450 g ricotta
2 à 3 el halfvolle melk
300 g geraspte mozzarella

Voor het slaatje
1 avocado
1 bakje zoete kerstomaten
rucola
1 limoen

Bereiding
- Verwijder de 2 buitenste bladeren van de de spitskool. Snijd een 10-tal bladeren af, maak ze schoon met keukenrol, verwijder de nerven en snijd de bladeren in grote stukken.
- Pel ui en look en snijd ze in kleine stukjes.
- Bak het gehakt rul in een antikleefpan en roer de tomatenpuree erdoor.
- Haal het mengsel uit de pan, giet de olijfolie erin en stoof daarin de fijngesneden ui en look.
- Was en droog ondertussen de puntpaprika, halveer hem, verwijder de zaadjes en zaadlijsten en snijd hem in fijne reepjes.
- Laat de reepjes puntpaprika meestoven met de ui en look. Kruid naar smaak met peper, zout, kaneel, komijn, dragon en Italiaanse kruiden.
- Voeg de passata toe en roer alles goed door.
- Roer de ricotta los met de melk en kruid licht met wat peper en zout.
- Bedek de ovenschaal met een laag gehaktsaus en dek af met een laag spitskool. Smeer daarop een laag ricotta, bestrooi met mozzarella en dek opnieuw af met spitskoolbladeren.
- Herhaal dit nog tweemaal, maar stop de tweede keer na de mozzarella. Zo heb je 3 lagen in totaal, waaronder 5 spitskoollagen.
- Laat de lasagna 30 minuten garen in de voorverwarmde oven op 180 °C. De spitskool moet mooi knapperig gaar zijn.
- Serveer met een slaatje van rucola, zoete kerstomaten en avocado. Breng op smaak met wat peper en zout, fijngesnipperde dragon en een kneep limoensap.


529389_974_O_Koken voor een maatje minder_met buikbandje.jpg
Spitsvondige lasagna is een hoofdgerecht uit het boek
'Koken voor een maatje minder - min 6 kilo in 6 weken' van Hilde Deweer en Marie Bossuyt.
Het boek werd voorzien van een 'buikbandje' waar je langs de binnenzijde je gewichtsevolutie kunt noteren.

Uitgegeven door Van Halewyck
Verkoopprijs: 22,50 euro

Copyright coverfoto: Heikki Verdurme

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram