Recept: gezonde lasagne met gehakt en paprika
![spitsvondige_lasagne.jpg](https://image.gezondheid.be/spitsvondige_lasagne.jpg)
recepten
Lasagne is comfortfood van de bovenste plank. Hier worden de pastavellen vervangen door spitskoolbladeren en de witte saus door ricotta. Origineel maar vooral superlekker en bovendien lijnvriendelijk.
Ingrediënten
10-tal spitskoolbladeren
1 ui
1 lookteentje
500 g kalfsgehakt
1 klein doosje geconcentreerde tomatenpuree
2 el olijfolie
2 rode puntpaprika's
1 snufje kaneel
1 snufje komijnpoeder
1 kl versnipperde dragon
1 snuf Italiaanse kruidenmix
1 grote fles tomatenpassata (690 g)
450 g ricotta
2 à 3 el halfvolle melk
300 g geraspte mozzarella
Voor het slaatje
1 avocado
1 bakje zoete kerstomaten
rucola
1 limoen
Bereiding
- Verwijder de 2 buitenste bladeren van de de spitskool. Snijd een 10-tal bladeren af, maak ze schoon met keukenrol, verwijder de nerven en snijd de bladeren in grote stukken.
- Pel ui en look en snijd ze in kleine stukjes.
- Bak het gehakt rul in een antikleefpan en roer de tomatenpuree erdoor.
- Haal het mengsel uit de pan, giet de olijfolie erin en stoof daarin de fijngesneden ui en look.
- Was en droog ondertussen de puntpaprika, halveer hem, verwijder de zaadjes en zaadlijsten en snijd hem in fijne reepjes.
- Laat de reepjes puntpaprika meestoven met de ui en look. Kruid naar smaak met peper, zout, kaneel, komijn, dragon en Italiaanse kruiden.
- Voeg de passata toe en roer alles goed door.
- Roer de ricotta los met de melk en kruid licht met wat peper en zout.
- Bedek de ovenschaal met een laag gehaktsaus en dek af met een laag spitskool. Smeer daarop een laag ricotta, bestrooi met mozzarella en dek opnieuw af met spitskoolbladeren.
- Herhaal dit nog tweemaal, maar stop de tweede keer na de mozzarella. Zo heb je 3 lagen in totaal, waaronder 5 spitskoollagen.
- Laat de lasagna 30 minuten garen in de voorverwarmde oven op 180 °C. De spitskool moet mooi knapperig gaar zijn.
- Serveer met een slaatje van rucola, zoete kerstomaten en avocado. Breng op smaak met wat peper en zout, fijngesnipperde dragon en een kneep limoensap.
![529389_974_O_Koken voor een maatje minder_met buikbandje.jpg](https://image.gezondheid.be/529389_974_O_Koken voor een maatje minder_met buikbandje.jpg)
'Koken voor een maatje minder - min 6 kilo in 6 weken' van Hilde Deweer en Marie Bossuyt.