Recept: gezonde lasagne met gehakt en paprika
recepten
Lasagne is comfortfood van de bovenste plank. Hier worden de pastavellen vervangen door spitskoolbladeren en de witte saus door ricotta. Origineel maar vooral superlekker en bovendien lijnvriendelijk.
Ingrediënten
10-tal spitskoolbladeren
1 ui
1 lookteentje
500 g kalfsgehakt
1 klein doosje geconcentreerde tomatenpuree
2 el olijfolie
2 rode puntpaprika's
1 snufje kaneel
1 snufje komijnpoeder
1 kl versnipperde dragon
1 snuf Italiaanse kruidenmix
1 grote fles tomatenpassata (690 g)
450 g ricotta
2 à 3 el halfvolle melk
300 g geraspte mozzarella
Voor het slaatje
1 avocado
1 bakje zoete kerstomaten
rucola
1 limoen
Bereiding
- Verwijder de 2 buitenste bladeren van de de spitskool. Snijd een 10-tal bladeren af, maak ze schoon met keukenrol, verwijder de nerven en snijd de bladeren in grote stukken.
- Pel ui en look en snijd ze in kleine stukjes.
- Bak het gehakt rul in een antikleefpan en roer de tomatenpuree erdoor.
- Haal het mengsel uit de pan, giet de olijfolie erin en stoof daarin de fijngesneden ui en look.
- Was en droog ondertussen de puntpaprika, halveer hem, verwijder de zaadjes en zaadlijsten en snijd hem in fijne reepjes.
- Laat de reepjes puntpaprika meestoven met de ui en look. Kruid naar smaak met peper, zout, kaneel, komijn, dragon en Italiaanse kruiden.
- Voeg de passata toe en roer alles goed door.
- Roer de ricotta los met de melk en kruid licht met wat peper en zout.
- Bedek de ovenschaal met een laag gehaktsaus en dek af met een laag spitskool. Smeer daarop een laag ricotta, bestrooi met mozzarella en dek opnieuw af met spitskoolbladeren.
- Herhaal dit nog tweemaal, maar stop de tweede keer na de mozzarella. Zo heb je 3 lagen in totaal, waaronder 5 spitskoollagen.
- Laat de lasagna 30 minuten garen in de voorverwarmde oven op 180 °C. De spitskool moet mooi knapperig gaar zijn.
- Serveer met een slaatje van rucola, zoete kerstomaten en avocado. Breng op smaak met wat peper en zout, fijngesnipperde dragon en een kneep limoensap.
'Koken voor een maatje minder - min 6 kilo in 6 weken' van Hilde Deweer en Marie Bossuyt.