Vijf kilo minder in vijf weken – dag 18, 19, 20 en 21
recepten We zijn halfweg, nu mag je niet meer opgeven! Ter aanmoediging geven we nog even mee dat ons proefkonijn - de persoon die zijn eetschema hier week na week van naaldje tot draadje voor je uit de doeken doet - 5,6 kg verloor na vijf weken (en dat zonder DAGELIJKS te sporten).
Zie ook ontbijt en uitleg bij het concept.
Dag 18 (donderdag): zondedag
Middag: 2 koppen pastinaaksoep met 5 plakjes kalkoenham
Bereiding: zie ‘Vijf kilo minder in vijf weken’ van 18 februari.
Dag 19 (vrijdag): courgettesoep en op het vel gebakken schelvis met gestoofde andijvie, oesterzwammen en passievruchtencoulis
Bereiding: zie ‘Vijf kilo minder in vijf weken’ van 22 februari.
Avond: Op het vel gebakken schelvisfilet met gestoofde andijvie, oesterzwammen en passievruchtencoulis
3 schelvisfilets, ½ andijvie, 300 g oesterzwammen, 2 à 3 passievruchten, 4 kl olijfolie voor de coulis, 1 kleine el olijfolie voor de vis, 1 kleine el olijfolie voor de oesterzwammen, 1 klontje boter, zwarte peper, fleur de sel.
- Maak eerst de coulis: lepel de passievruchten uit en meng pitjes en sap met de olijfolie. Breng op smaak met peper en fleur de sel. Als je de pitjes vervelend vindt, kun je de coulis zeven. Je kunt de coulis ook mixen!
- Maak de andijvie en de oesterzwammen schoon en snij ze in stukjes.
- Stoof de andijvie in een klein klontje boter en kruid met peper, zout en wat nootmuskaat.
- Stoof de oesterzwammen in een el olijfolie. Niet te lang anders worden ze taai.
- Wrijf een pan in met olijfolie en bak de vis gaar op het vel. Zet het deksel er even op zodat ook de bovenkant van de vis gaart. Kruid met peper en fleur de sel.
- Serveer de vis met de coulis en de groente.
Info Hier wordt in totaal wat meer vetstof (olie en boter) gebruikt, maar aangezien je de vis op het vel bakt, neemt hij de olie uit de pan maar weinig op. Per persoon consumeer je eigenlijk niet zoveel als je alles samentelt. De passievruchtencoulis is ook zeer lekker als topping voor een stukje gebakken vis als hapje. |
Voorbereiding
Maak nu al de marinade voor de kip van morgen en leg ze er morgenochtend in (zie kip masala).
Dag 20 (zaterdag): courgettesoep en kip masala met ijsbergsla en koolrabi
Avond: Kip masala met ijsbergsla en koolrabi
3 kipfilets (met vel), 1 potje magere yoghurt (125 g), 1 opgehoopte kl kurkuma, 1 snufje komijn-, chili- en korianderpoeder, 1 el masalakruiden, 1 kl honing, ½ limoen, ½ appel, 1 stukje gember, 1 sjalot, 2 looktenen, 1 kleine el olijfolie, pluksels verse koriander, ½ ijsbergsla, ½ koolrabi.
Bereiding:
- Voor de marinade: meng de yoghurt met de kurkuma, komijn, koriander, masala, chili, het limoensap en de honing.
- Smeer de vleeskant van de kip ermee in (de velkant hoef je niet te doen, want het vel mag je niet opeten) en laat ze minimum een uur trekken.
- Schuif dat alles aan de kant en leg de kipfilets op de velkant in de pan. Laat de filets even aanbakken, kruid met peper en fleur de sel, en draai ze om. Laat de kip op de marinade even aanbakken en zet ze dan op een laag vuurtje.
- Laat de kip nu zo’n half uur garen onder deksel. De gaartijd hangt af van de dikte van de filets.
- Maak ondertussen het slaatje: snij de ijsbergsla in reepjes en koolrabi in kleine blokjes.
- Je kunt eventueel een restje passievruchtenvinaigrette gebruiken als dressing maar niet te veel. De marinade in de pan, die je eventueel nog aanlengt met wat kippenbouillon, dient als saus. De salade zorgt voor een frisse noot.
- Bestrooi de kip met koriander en serveer met het slaatje.
Tip Het vel van de kip bevat veel calorieën. Dus: ben je gek op zo’n crispy gebakken kippenvel, laat het voor deze keer onaangeroerd in je bord liggen! |
Dag 21 (zondag): tonijn uit blik met geraspte wortel en sla, Caesar salad (alles op verplaatsing)
Middag: tonijn uit blik en een slaatje van geraspte wortel en salade
Om thuis zelf te maken: per persoon een blikje lekkere tonijn (op olijfolie of eigen nat), geraspte wortel, een paar blaadjes sla en een paar kerstomaten. Daarbij een dressing op basis van 1 el mayonaise aangelengd met plattekaas.
Avond: Caesar Salad met twee glaasjes wijn.
Om zelf thuis te maken: per persoon ½ zakje baby leaf of gemengde sla, ½ kipfilet gegrild en in reepjes gesneden, 1 hardgekookt ei in schijfjes, 6 blokjes lekkere fetakaas, 2 ansjovisreepjes, (optioneel enkele olijven), dezelfde dressing als ‘s middags.
Tip
De dosering van de kruiden is altijd bij benadering. Het is belangrijk dat je begint met een kleine hoeveelheid, proeft en naar smaak nog bijvoegt. Neem eerst een eetlepel van de basis waarmee je de kruiden vermengt (vb. yoghurt of plattekaas of soep) om te testen welke kruiden jij lekker vindt. Kruid daarna de volledige pot met je kruiden naar keuze. |
Boodschappenlijst voor dag 22, 23 en 24 (3 personen)
Broccolisoep
1 broccoli + de stelen van vorige week als die nog in je groentelade zitten, 1 Spaanse ui, 1 lookteen, 1 kleine el kokosolie, 1 preistengel, 2 l kippenbouillon, 1 snufje kerriepoeder, 1 stukje gember, peper en fleur de sel of maldonzout
Bereiding:
- Pel de ui, de look en de gember en snij ze in stukjes. Bak ze glazig in de warme olie.
- Verwijder de buitenste bladeren van de prei, snij de top van het groen af en halveer de preistengel. Spoel de prei onder koud stromend water en verwijder de zandresten. Snij de prei in stukken en spoel ze nog eens.
- Spoel de broccoli en snij in stukken. Schil de stelen (verwijder de harde schil) en snij ze eveneens in stukjes.
- Doe de uitgelekte prei en de broccoli bij de ui/look/gember en laat een paar minuten meestoven onder deksel.
- Voeg de bouillon en de kruiden toe (behalve peper) en laat 5 minuten opkoken. De groente moet gaar zijn maar niet platgekookt.
- Mix de soep en kruid met peper en fleur de sel.
- Garneer de soep net voor het opdienen met verse kruiden (peterselie, bieslook...).
Restjessoep
Bereiding:
- Pel de ui en de look en snij ze in stukken. Bak ze glazig in de warme olie.
- Maak alle groente schoon, snij ze in grove stukken en doe ze bij de ui en look.
- Voeg de bouillon en de kruiden toe (behalve peper) en laat 5 minuten opkoken. De groente moet gaar zijn maar niet platgekookt.
- Voeg de melk toe, mix de soep en kruid met peper en fleur de sel.
- Garneer de soep net voor het opdienen met verse kruiden.
Tip Zoals de naam het zegt, werd deze soep gemaakt met alle groenteresten. Weinig verspilling dus en een goed idee ook voor de niet-dieet-weken! Trek je koelkast open, kijk wat er nog overblijft en maak er een lekkere soep of wok mee. Puntarella is een onbekende Italiaanse groente met een vrij bittere smaak die doet denken aan andijvie of witloof. |