Vijf kilo minder in vijf weken – dag 4, 5, 6 en 7
recepten
Na de eerste drie dagen ben je op dreef en helemaal in dieetmodus. In het weekend wordt het wat lastiger om vol te houden, maar daarvoor heb je een zondedag!
Zie ook ontbijt en concept.
Dag 4 (donderdag): pompoensoep en Americain préparé met sla en pastinaakfrietjes
Middag: 2 koppen pompoensoep met kaasschilfers (1 balkje in totaal)
Bereiding: zie ‘Vijf kilo minder in vijf weken’ van 8 februari.
Tussendoor: een halve appel
Avond: Américain prépraré met Romeinse sla en pastinaakfrietjes
- Voor de américain: 300 gram zuivere américain, 8 gedroogde tomaten op olie, 5 uien op azijn, een paar (appel)kappers, een scheut worcestershiresaus, 1 kleine el mayonaise, anderhalve el magere plattekaas, een paar krullen rucola, schilfers parmezaan, peper en fleur de sel.
- Voor de pastinaakfrietjes: 2 grote pastinaken, 1 el maizena, za’atar of ras-el-hanout.
- Voor de Romeinse sla: drie kropjes Romeinse sla, appelazijn, olijfolie.
- Laat de oven voorverwarmen op 190 °C (hete lucht + grillfunctie). Schil de pastinaken en snij ze in frietjes van gelijke grootte. Doe ze in een kom en meng ze met 3 el olijfolie, de maizena en de za’atar. Meng alles goed zodat alle frietjes een olie-maizena-za’atarlaagje hebben. Verdeel de frietjes over een bakplaat die met bakpapier is bekleed en laat ze zo’n tien minuten kleuren in de oven. Meng ze nog eens en laat ze nog zo’n tien minuten (afhankelijk van de dikte) goudbruin kleuren. Bestrooi ze met fleur de sel. (Een recept uit ‘Love Cooking‘ van Stephanie Coorevits).
- Meng het vlees met de versnipperde gedroogde tomaten, de fijngesneden uien, de mayonaise, de worcestershiresaus, de magere plattekaas, parmezaanschilfers en de appelkappers. Kruid naar smaak met peper en zout. Doe het vlees in een inoxring voor een mooie vorm en werk het af met toefjes rucola en extra parmezaanschilfers.
- Verwijder de harde nerven van de Romeinse sla en meng de sla met de dressing (azijn en olie).
Late avond: een clementine
Dag 5 (vrijdag): zondedag
Middag: 2 koppen pompoensoep met kaasschilfers (1 balkje in totaal)
Bereiding: zie ‘Vijf kilo minder in vijf weken’ van 8 februari.
Dag 6 (zaterdag): aardpeersoep en kabeljauw in de oven met kerstomaat en venkel
Middag: 2 borden aardpeersoep met cressonnette.
Bereiding: zie ‘Vijf kilo minder in vijf weken’ van 8 februari.
600 g kabeljauwfilet, olijfolie, 1 bakje zoete (tros)kerstomaten, een paar olijven (optioneel), peper en fleur de sel, een paar pankoschilfers of broodkruimels, Philadelphia light kaas met kruiden of paprika, 1 venkelknol.
Bereiding:
- Laat de oven voorverwarmen op 180 °C.
- Strijk ondertussen een ovenschotel in met de olijfolie, schik de visfilets erop en vul de gaatjes met tomaat en olijf.
- Doe wat peper en zout op de filets en smeer ze royaal in met de light kaas. Strooi er nog een paar pankoschilfers op voor een knapperig korstje. Laat de vis een half uurtje garen in de oven.
- Snij ondertussen de venkel in reepjes, spoel ze, dep ze droog en bak ze beetgaar in wat olijfolie. Kruid met peper en fleur de sel. Hou de uiteinden van de venkel voor de mosselsoep met restjes.
Late avond: grote kop warme halfvolle melk met chococanderel
Dag 7 (zondag): soeprestjes en mosselen
Middag: de rest van de soep en een bordje met lekkere pata negra.
Avond: mosselen met veel groente. Daarbij twee glaasjes wijn (er was nog over van de zondedag).
(voor 2 personen) 2 kg mosselen, 1 zakje mosselgroente, 1 grote el kokosolie, 1 preistengel, 1 ui, 1 knoflookteentje, 1 stuk knolselderij, 1 handvol platte peterselie, 1 handvol rucola, ½ blikje kokosmelk.
Bereiding:
- Maak de verse groente schoon en snij ze in kleine stukken. Stoof ze met de mosselgroente in de warme kokosolie tot ze beetgaar zijn en voeg de mosselen toe.
- Leg na een tweetal minuten de peterselie en de rucola erop en voeg de kokosmelk toe.
- Laat de mosselen garen onder deksel tot ze opengaan en schud ze regelmatig op. Niet te lang laten koken, anders worden ze taai. Hou de mosseljus voor de mosselsoep.
Late avond: grote kop warme halfvolle melk met chococanderel.
Tip
De boog moet niet altijd gespannen staan en dat geldt ook voor de broeksriem. De zondedag is HET moment om eens uit de bol te gaan en te proeven van ‘de verboden vrucht’... Maar het is nu ook niet de bedoeling om je lazarus te drinken of massa’s vettige of ongezonde kost te eten. Laat ook minstens drie dagen tijd tussen twee zondemomenten. |
Boodschappenlijst voor dag 8, 9 en 10 (3 personen)
Boodschappenlijst voor dag 8, 9 en 10 (3 personen)
Mosselsoep
Bereiding:
- Zeef het mosselkookvocht en laat de zandresten in het recipiënt.
- Maak alle groente schoon en snij ze in grove stukken.
- Stoof de gepelde ui, gember en look glazig in de olijfolie en voeg de groente toe. Laat de groente even meestoven en doe de mosseljus en groentebouillon erbij.
- Laten koken, de pot van het vuur nemen, mixen en kruiden.
Tomatensoep
Bereiding:
- Pel de ui en de look, snij ze grof en stoof ze glazig in de kokosolie.
- Maak de rest van de groente schoon, snij ze in stukken en doe ze bij de ui. Laat ze een paar minuten meestoven.
- De tomatenblokjes toevoegen, de bouillon erbij doen en de soep laten gaarkoken.
- Meng de fritto er op het einde onder en mix de soep. Kruid met peper en fleur de sel.
- Vlak voor het serveren de rucola erdoor mixen (eerst kleiner snijden).