Kan je het tijdstip van menopauze voorspellen?

123-vr-ouder-menopauze-twijfel-02-18.jpg

dossier De leeftijd van de menopauze varieert sterk per vrouw en ligt tussen de 40 en 60 jaar. De menopauze kondigt zich aan met allerlei symptomen zoals warmteopwellingen (opvliegers of ‘vapeurs’), (nachtelijk) zweten, hartkloppingen, prikkelbaarheid, vaginale droogheid bij het vrijen en vooral onregelmatige en veranderde menstruaties (meer of minder bloedverlies, langere of kortere menstruatieperiode, kortere of langere periode tussen twee menstruaties…). Die klachten komen echter niet bij iedereen voor en ze hebben ook niet altijd met de menopauze te maken. Pas als de menstruaties gedurende 12 maanden uitblijven, kan met zekerheid worden gezegd dat je in menopauze bent. En dan nog. Indien je de pil neemt, biedt ook dat geen zekerheid. 

Er zijn verschillende menopauzetests in de handel waarmee je zelf zou kunnen bepalen of je in menopauze bent. Deze tests, zoals Menoquick, Meno-Check en Promensil, zijn enigszins vergelijkbaar met de zwangerschapstests. Ze meten het gehalte Follikel Stimulerend Hormoon (FSH) in de urine. In aanloop naar de menopauze stijgt het FSH. Probleem is dat het FSH-niveau nogal kan schommelen, zodat je de test eigenlijk meerdere keren zou moeten herhalen. Bovendien verstoren de pil en andere hormoonpreparaten de afgifte van FSH. 

Meer zekerheid biedt een bloedtest bij de huisarts waarbij niet alleen het FSH maar ook de eierstokhormonen worden gemeten. Een recente ontwikkeling is een bloedtest waarbij de hoeveelheid Anti-Mullerian Hormoon (AMH) in het bloed wordt gemeten. De hoeveelheid AMH daalt bij vrouwen vanaf een bepaalde leeftijd met een constante snelheid. Door het meten van het hormoon AMH in het bloed van vrouwen, kan berekend worden hoe lang zij vruchtbaar zijn. Op basis van AMH afname (en FSH stijging) kan een voorspelling worden gemaakt wanneer de menopauze kan worden verwacht. De AMH-test wordt nu vooral gebruikt om polycysteus ovarium syndroom (PCOS) op te sporen, een aandoening waarbij in de eierstokken cystenvorming optreedt. Maar ze zou dus ook kunnen gebruikt worden om de menopauze te voorspellen.

Lees ook: Menopauze test: ben ik in de overgang?

bron: UZ-magazine

Laatst bijgewerkt: februari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram