Hoe kan je migraine voorkomen?
In dit artikel
Hoe kan je migraine voorkomen?
dossier
Migraine kan je levenskwaliteit danig verminderen en valt jammer genoeg niet te genezen, maar je kan een aanval wel proberen te voorkomen of te verlichten. Daarvoor heb je de keuze: met medicatie of zonder.
Lees ook: Welke soorten migraine zijn er?
Zonder geneesmiddelen
- Een van de beste manieren om migraine te voorkomen, is om de factoren te herkennen die een aanval uitlokken en die vervolgens te vermijden. Je kan bijvoorbeeld merken dat je migraine krijgt na het eten van een bepaald voedingsmiddel, als je een maaltijd overslaat of als je gestrest bent. Wat mogelijks helpt om triggers te identificeren, is een dagboek bijhouden met informatie zoals datum en tijdstip van de aanval, waarschuwingssignalen, symptomen, medicatie die je innam,...
- Als je migraine hebt, is het sowieso een goed idee om je levensstijl aan te passen: Hou er een regelmatig slaappatroon op na, eet voldoende en evenwichtig op regelmatige tijdstippen, stop met roken, sport drie keer per week gedurende 40 minuten...
- Biofeedback (apparaten die lichaamssignalen meten met sensoren) en/of ontspanningstherapieën (zoals massagetherapie of fysiotherapie) of acupunctuur kunnen ook zinvol zijn als je medicijnen wil vermijden.
- Via cognitieve gedragstherapie kan je bepaalde strategieën aanleren die je helpen om te gaan met problemen en stress, en de migrainesymptomen zelf.
- Sommige vitaminen en mineralen kunnen de migrainesymptomen verlichten: co-enzym Q10 (CoQ10), magnesium, riboflavin, vitamine B2, ginkgo biloba, omega 3, vitamine C en vitamine D.
- Met het cefaly-apparaat zou je de pijn tijdens een migraineaanval kunnen verminderen of een aanval zelfs kunnen voorkomen. Het is een elektronisch apparaat dat elektrische impulsen opwekt via een elektrode die je op je voorhoofd plakt.
Lees ook: Getuigenis over migraine: bij de neuroloog
Met geneesmiddelen
- Tijdens een migraineaanval kan je paracetamol of een ontstekingsremmer innemen, eventueel gecombineerd met een antibraakmiddel. Werken deze middelen onvoldoende tegen de pijn, dan kan je aan je arts vragen om specifieke migrainemedicatie voor te schrijven (triptanen).
- Je kan ook een preventieve behandeling proberen in de vorm van bètablokkers, anti-epileptica of antidepressiva. Deze geneesmiddelen moet je elke dag innemen voor een periode van minsten drie maanden om te zien of ze effect hebben. Als de behandeling succesvol is, ervaar je minder migraineaanvallen en neemt ook de ernst van de aanvallen af.
- Bij chronische migraine is botuline toxine een optie. Deze stof injecteert men onderhuids ter hoogte van het voorhoofd, beide slapen, het achterhoofd, de nek en de schouders. Bepaalde neurotransmitters die vrijkomen bij pijn, worden op die manier geblokkeerd. In België wordt het geneesmiddel gedeeltelijk terugbetaald, maar enkel als andere behandelingen niet succesvol blijken.
- Een groep van geneesmiddelen die specifiek ontwikkeld zijn tegen migraine zijn de CGRP-remmers. Deze middelen richten zich tegen het CRGP-eiwit dat verhoogd zou zijn tijdens een migraineaanval. Daardoor kan het aantal, de ernst en de duur van de migraineaanvallen minder worden. In ons land worden Aimovig® (Novartis), Ajovy® (Teva) en Emgality® (Eli Lilly) terugbetaald voor volwassenen met minstens 8 migrainedagen per maand en ten minste 3 eerder gefaalde profylactische behandelingen.
Lees ook: Migraine: welke rol speelt voeding?
Bronnen:
https://allesoverhoofdpijn.be
https://www.thuisarts.nl
Laatst bijgewerkt: juli 2024
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.