Migraine: groenlichttherapie haalt baanbrekende resultaten

AI_groenlichttherapie_2023.jpg

nieuws

Ben je op zoek naar een niet-medicinale behandeling voor je migraine? Groene LED-therapie haalt veelbelovende resultaten. Groen licht zou overigens ook helpen bij andere aandoeningen, waaronder fibromyalgie, artritis, angst en neuropathie (zenuwpijn).

Lees ook: Getuigenis over migraine: bij de neuroloog

Lees ook: Welke soorten migraine zijn er?

In 2017 ontdekten onderzoekers dat groen licht een langdurig pijnstillend effect heeft, zonder de motorische functie aan te tasten. Sindsdien hebben verschillende studies de bevindingen bevestigd, wat groene LED-therapie een hot topic maakt in de wetenschapswereld. Hoewel sommige experts het enthousiasme temperen en melden dat het geen wondermiddel is tegen migraine, opperen anderen dat het in de nabije toekomst waarschijnlijk de standaardbehandeling wordt.

Lees ook: Chronische pijn: klein draadloos implantaat als alternatief voor pijnstillers

Hoe kan groen licht pijn verminderen?

Het menselijk lichaam reageert op verschillende manieren op verschillende golflengtes van licht. Groen licht heeft een golflengte die wordt geabsorbeerd door fotoreceptoren in het oog, die vervolgens signalen naar de hersenen sturen. In tegenstelling tot andere kleuren licht activeert groen licht een biochemische reactie die ontspanning bevordert en de perceptie van pijn vermindert. Onderzoek heeft aangetoond dat groenlichttherapie zowel de frequentie als de intensiteit van migraine kan verminderen.

Lees ook: Hoe kan je migraine voorkomen?

Wat is groenlichttherapie?

Bij groenlichttherapie brengt een patiënt dagelijks tijd door in een specifiek soort groen licht, zonder dat andere lichtbronnen interfereren, om zo chronische pijnklachten te verlichten. Het voordeel is dat je de therapie makkelijk in je eigen huis kan inplannen. Experts raden aan om jezelf elke dag 1-2 uur bloot te stellen aan groen licht, bij voorkeur in een donkere kamer, voor maximale effectiviteit. 
Helaas werkt groenlichttherapie niet bij iedereen. Mensen met fotofobie (gevoeligheid voor licht) kunnen het als oncomfortabel ervaren. Raadpleeg sowieso je arts voordat je zelf met groenlichttherapie start. 

Lees ook: Migraine: welke rol speelt voeding?

Bronnen:
https://www.newscientist.nl
https://www.migraineagain.com
https://hms.harvard.edu
https://time.com
https://news.arizona.edu
https://www.healthline.com
https://www.hoofd-stuk.be


auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram