Aanhoudende misselijkheid: oorzaken en wat te doen?

dossier

Misselijkheid treedt vaak plots op, na het eten van bedorven voedsel of bij een virale infectie. Je maag is van streek en het voelt alsof je moet overgeven. Na een dag ben je doorgaans al verlost van je misselijkheid. Als het gevoel evenwel weken aanhoudt, dan is de misselijkheid chronisch. We overlopen de belangrijkste oorzaken.

Lees ook: Wat kan je doen tegen zwangerschapsmisselijkheid en braken?

Lichamelijke oorzaken van misselijkheid

Getty_misselijkheid_eten_2023.jpg

© Getty Images

Veel voorkomende oorzaken van chronische misselijkheid:

  • Zwangerschap: na negen weken zwangerschap ervaren vrouwen vaak misselijkheid.
  • Gastroparese: kenmerkend voor gastroparese - naast misselijkheid - is buikpijn, een opgeblazen gevoel hebben, snel een vol gevoel hebben en braken binnen enkele uren na de maaltijd. Deze klachten kunnen zich voordoen als de maaglediging niet goed verloopt.
  • Darmobstructie: bij een darmobstructie zijn de darmen geheel of gedeeltelijk geblokkeerd. Daardoor kan het voedsel zich niet meer door het spijsversteringsstelsel bewegen. Behalve misselijkheid veroorzaakt een darmobstructie ook buikpijn, constipatie en een opgeblazen gevoel.

Minder voorkomende oorzaken van aanhoudende misselijkheid zijn:

Lees ook: Hypothyreoïdie of een te traag werkende schildklier: oorzaken en behandeling

Andere oorzaken van misselijkheid

Er ligt niet altijd een lichamelijke oorzaak aan de basis. Ook bij sommige psychische aandoeningen hebben mensen last van misselijkheid, namelijk bij angststoornissen, eetstoornissen of depressie.
Verder kunnen bepaalde neurologische aandoeningen gepaard gaan met misselijkheid, zoals migraine, verhoogde intracraniële druk door een massa, bloedklonter of bloeding of demyeliniserende ziekte (ziekte van het centrale zenuwstelsel).

Misselijkheid kan ook een bijwerking zijn van bepaalde geneesmiddelen, zoals hormonen (bijvoorbeeld anticonceptiepillen), antibiotica, antivirale middelen, geneesmiddelen tegen epilepsie, opioïden, gastro-intestinale geneesmiddelen, cardiovasculaire geneesmiddelen of geneesmiddelen tegen de ziekte van Parkinson.

Misselijkheid is soms ook een teken van kanker, meer bepaald van kanker die het spijsverteringsstelsel aantast, zoals slokdarmkanker. Het is daarnaast een mogelijke nevenwerking van kankerbehandelingen.

Lees ook: Wat zijn de (vroege) symptomen van de ziekte van Parkinson?

Wat kan je doen tegen misselijkheid?

Er zijn enkele huismiddeltjes die je eerst zelf kan proberen, onder meer:

  • Om de paar uur een kleine maaltijd eten, want een lege maag kan misselijkheid verergeren.
  • Vervang koffie door dranken met gember, munt, kamille of bouillon.
  • Vermijd gekruid, gefrituurd en sterk geurende voeding. Eet liever licht verteerbaar voedsel.
  • Vermijd sport of inspanning na het eten.

Ook een juiste diagnose is belangrijk. Misselijkheid is een vaag symptoom dat vele oorzaken kan hebben. Het is dus belangrijk dat je alle relevante informatie met je arts deelt, zodat hij je situatie goed kan inschatten en het meest optimale behandelplan toepast.

Lees ook: Overmatig boeren laten: wat kan je doen?

Bronnen:
https://www.darmklachten.nl
https://www.healthline.com
https://www.medicalnewstoday.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt