Onverklaarbare, aanhoudende buikpijn bij kind: mesenteriale adenolymfitis?
In dit artikel
Onverklaarbare, aanhoudende buikpijn bij kind: mesenteriale adenolymfitis?
dossier
Bij kinderen is het niet altijd gemakkelijk om de oorzaak van buikpijn te achterhalen. Onverklaarbare en aanhoudende buikpijn kan een symptoom zijn van mesenteriale adenolymfitis. Deze goedaardige ontsteking van de mesenteriale lymfeklieren wordt soms verward met een blindedarmontsteking, maar treft vooral kinderen jonger dan 10 jaar.
Lees ook: Buikpijn bij kinderen: een fysieke of psychische oorzaak?
Bij kinderen wordt onverklaarbare buikpijn vaak toegeschreven aan verstopping of psychologische oorzaken. Een echografie kan echter de aanwezigheid van een andere aandoening aantonen: mesenteriale adenolymfitis. Wat zijn de symptomen? Hoe lang duren ze?
Lees ook: SOLK: vage, onverklaarbare, aanhoudende, lichamelijke klachten
Mesenteriale adenolymfitis: lymfeklieren in de buik
Mesenteriale adenolymfitis (of mesenteriale adenitis) is een ontsteking van de lymfeklieren in de buikstreek, voornamelijk in het kwadrant rechtsonder in de buik. Door de ontsteking worden de lymfeklieren groter (meer dan 8 mm). Het komt meestal voor bij kinderen, adolescenten en jonge volwassenen.
Lees ook: Hoofdpijn en migraine bij kinderen
Symptomen mesenteriale adenolymfitis
Maagpijn is vaak het belangrijkste (en soms enige) symptoom van mesenteriale adenolymfitis. De pijn zit doorgaans aan de rechterkant van de buik (zoals bij een blindedarmontsteking), maar kan zich verder verspreiden. De pijn kan ook intens zijn en enkele weken aanhouden. Er is echter geen risico dat het erger wordt (in tegenstelling tot een blindedarmontsteking).
In sommige gevallen gaan misselijkheid, braken, gebrek aan eetlust en koorts gepaard met buikpijn. Het kind kan ook last hebben van diarree.
Lees ook: Buikpijn: symptomen blindedarmontsteking (appendicitis)
Wat veroorzaakt de ontsteking?
Mesenteriale adenolymfitis komt vooral voor bij kinderen jonger dan 10 jaar. Het wordt meestal veroorzaakt door goedaardige virale infecties, zoals KNO- of luchtweginfecties (otitis, nasofaryngitis, angina pectoris of een darminfectie.
Hoewel de mesenteriale lymfeklieren voornamelijk geassocieerd zijn met de buik en de dunne darm, kunnen ze niet-specifiek reageren op infecties in andere delen van het lichaam door de onderlinge verbondenheid van het lymfestelsel.
Hoe wordt de diagnose adenolymfitis gesteld?
Mesenteriale adenitis is klinisch moeilijk te diagnosticeren. De recente virale context zoals een verkoudheid of oorontsteking kan de arts in de juiste richting wijzen, en een bloedtest kan elke infectie in het lichaam opsporen. Maar enkel een echografie van de buik kan de diagnose stellen en zo een blindedarmontsteking uitsluiten.
Als de echo een vergroting van ten minste 3 mesenteriale lymfeklieren (met een diameter van 8 mm of meer) laat zien en de appendix er normaal uitziet, wordt de diagnose mesenteriale adenolymfitis bevestigd.
Hoe lang duurt mesenteriale adenolymfitis?
De buikpijn veroorzaakt door mesenteriale adenolymfitis kan enkele weken aanhouden. Bij de helft van de patiënten houden de symptomen 3 tot 10 weken aan.
Lees ook: Buikpijn bij kinderen: wat kan je zelf doen?
Behandeling mesenteriale adenitis
Mesenteriale adenitis geneest spontaan. Er is geen behandeling om het herstel te versnellen. Pijnstillers kunnen de buikpijn van je kind wel verlichten.
auteur:
Olivia Regout,
gezondheidsjournalist