Gerelateerde artikels
Misselijk na het eten: 11 mogelijke oorzaken
dossier
Als je telkens misselijk wordt na het eten, kan dit heel onaangenaam zijn, vooral als je ook moet braken. Er zijn heel wat mogelijke oorzaken die je misselijkheid kunnen verklaren. Het gaat vaak om moeilijkheden met de spijsvertering, maar ook infecties, allergieën, medicijnen of voedselvergiftiging kunnen het probleem zijn.
Lees ook: Aanhoudende misselijkheid: oorzaken en wat te doen?
11 mogelijke oorzaken
- Infectie. Gastro-enteritis (buikgriep) is een infectie van je darmen die een ontsteking veroorzaakt. De ziekteverwekkers zijn virussen, bacteriën of parasieten. Een mogelijk gevolg is dat je last hebt van krampen, misselijkheid, braken, waterige diarree en soms koorts.
- Voedselallergieën. Misselijkheid of braken kunnen symptomen zijn bij een milde tot ernstige voedselallergie. Een voedselallergie treedt op als er een immuunreactie is op een voedingsmiddel. Het lichaam identificeert de stof als vreemd en produceert natuurlijke afweerstoffen die overreageren op de blootstelling om zich ertegen te verdedigen. Dit kan direct na het eten van voedsel of uren later optreden.
- Problemen of aandoeningen van de spijsvertering. De oorzaak van misselijkheid na het eten is soms te zoeken bij aandoeningen of stoornissen van het spijsverteringsstelsel, zoals blindedarmontsteking, pancreatitis, darmobstructie, coeliakie of een maagzweer. Veel van deze aandoeningen gaan gepaard met nog andere symptomen zoals buikpijn.
- Medicatiegebruik. Misselijkheid kan een bijwerking zijn van medicatie. Het gaat vaak om medicijnen die gewichtsverlies of het verlagen van de bloedsuikerspiegel tot doel hebben. Ook chemotherapie en pijnmedicatie kunnen het risico op misselijkheid verhogen.
- Hormonen. Onbalans in hormonen kan elk aspect van het lichaam beïnvloeden. Eén symptoom is misselijkheid. Veel mensen krijgen bijvoorbeeld last van migraine voor of tijdens de menstruatie door een snelle daling van oestrogeen. Migraine kan gepaard gaan met misselijkheid en overgeven. Ook bij endometriose is misselijkheid een symptoom. Endometriose is een aandoening waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder groeit en reageert op oestrogeen.
- Zwangerschap. Tijdens het eerste trimester van de zwangerschap, als het lichaam zich aanpast aan veranderingen in hormonen, hebben vrouwen meer kans op misselijkheid, soms met overgeven.
- Te veel eten. Als je in één keer te veel eet, kan dit druk uitoefenen op je maag en indigestie veroorzaken. Indigestie manifesteert zich als een opgeblazen gevoel, winderigheid, misselijkheid of zelfs braken.
- Voedselvergiftiging. Naast diarree en braken is misselijkheid een symptoom van voedselvergiftiging. Symptomen beginnen meestal binnen 30 minuten tot een paar uur nadat je besmet voedsel hebt gegeten.
- Reflux. Dit treedt op wanneer de spierklep tussen je slokdarm en maag niet goed werkt, waardoor maagzuur in je slokdarm kan lekken. Het kenmerkende symptoom is brandend maagzuur maar je kan ook misselijk worden.
- Angst en stress. Angst en stress kunnen je lichamelijke gezondheid beïnvloeden, waaronder je spijsverteringsstelsel. Het spijsverteringskanaal en de hersenen zijn namelijk met elkaar verbonden door zenuwen. Als je gestrest bent, komen er hormonen en chemische stoffen vrij in het lichaam die na verloop van tijd in het spijsverteringskanaal terecht kunnen komen waar ze een ontstekingsbevorderend effect hebben op het microbioom van je darmen.
- Prikkelbaredarmsyndroom (PDS). PDS is een chronische aandoening van het spijsverteringskanaal die gepaard gaat met verstoorde darmwerking, buikpijn en misselijkheid.
Lees ook: SOLK: vage, onverklaarbare, aanhoudende, lichamelijke klachten
Bronnen:
auteur:
Sara Claessens,
gezondheidsjournalist