Tips om gehoorschade door luide muziek te voorkomen
nieuws
Het is genoeg om op één muziekconcert te dicht bij de boxen te staan om uw oren permanent te beschadigen. 43 procent van de jongeren heeft na het uitgaan tot soms nog 12 uur last van een fluittoon, wat al wijst op gehoorschade. 71 procent van de tieners en twintigers is zich wel bewust van de risico’s van te veel lawaai, maar doet niks om gehoorschade te voorkomen.
1. Respecteer steeds de geldende geluidsnormen.
2. Gebruik je mp3-speler verstandig
• Koop een goede hoofdtelefoon.
Klassieke oortjes bevinden zich zeer dicht bij uw trommelvlies, wat het gehoor sneller beschadigt. De geluidskwaliteit van een goede hoofdtelefoon is ook beter waardoor u het volume van uw mp3-speler automatisch wat zachter kan zetten. Niet praktisch bij het joggen? Gebruik dan oortjes voor het joggen, maar zet in alle andere gevallen een hoofdtelefoon op. Er zit trouwens ook een groot verschil in verschillende kwaliteit van oortjes. Informeer u dus goed in de winkel!
• Het volume van uw muziekspeler zet u beter nooit op het maximum.
• Gun uw oren na een uurtje muziek luisteren ook voldoende rust.
3. Zorg bij hoge volumes voor rustmomenten, momenten waarop de muziek stiller staat (bv. tussen twee concerten) of alleszins voor een ruimte of zone waar het volume lager is, zodat mensen hun oren even kunnen laten rusten. Beschadiging is immers niet alleen afhankelijk van het volume, maar ook van de duur van de blootstelling.
Gun uw oren minstens 24 uur rust nadat je langere tijd aan een grote hoeveelheid lawaai bent blootgesteld, bijvoorbeeld na een fuif.
4. Hoe dichter bij een geluidsbron, hoe schadelijker het lawaai. Ga daarom niet te dicht bij een geluidsbron, zoals een box, staan. Houd zeker een afstand van 2 meter. Op grote events moet u uiteraard veel verder van de boxen staan. Verplaats u ook tijdens een optreden of iets dergelijks, zo verandert u elke keer ook de afstand tot de geluidsbron.
5. Zorg bij hoge volumes voor gehoorbescherming door middel van oordoppen. Sinds 1 januari 2013 zijn organisatoren van muziekactiviteiten verplicht gratis oordoppen ter beschikking te stellen als het geluid 95 dbA of hoger is. Deze oordoppen bieden met een dempingsvermogen tot 15 decibel een beperkte bescherming. Zorg er wel voor dat u ze correct gebruikt en dat ze goed passen. Als dat niet het geval is, dempen ze heel wat minder geluid en bieden ze een vals gevoel van veiligheid. Gebruik ze dan ook.
6. Mensen die vaak worden blootgesteld aan hoge volumes (personeel van horecazaken, dj’s en muzikanten, fervente concert- of discotheekgangers …) schaffen zich best op maat gemaakte oordoppen aan. Deze passen perfect in het oor en bieden een optimale bescherming en draagcomfort. Ze verminderen de geluidssterkte tot 25 decibel en zijn voor elke situatie geschikt. Ze kunnen bepaalde frequenties dempen zodat het omgevingslawaai wordt weggefilterd maar u elkaar toch nog moeiteloos kan verstaan. Ze kosten 100 tot 200 euro.
7. Pas extra op wanneer u zwanger bent. Het vruchtwater en uw buikwand dempen amper 5 decibel. Geluiden die schadelijk zijn voor u zijn dat ook voor uw baby.
8. Het gehoor van kinderen is gevoeliger dan dat van volwassenen. Bovendien horen kinderen ook nog beter. Bescherm indien nodig uw kinderen met oorkappen als ze op zeer lawaaierige plaatsen komen of pas het geluidsvolume aan op activiteiten met veel kinderen. Oordopjes voor kinderen zijn geen goed plan. Hun oren zijn nog niet geschikt voor oordoppen. Blijf dus niet te lang op plaatsen waar het geluidsvolume hoger is dan 85 dbA, of mijd ze als dat mogelijk is.
9. Herken de waarschuwingssignalen. Raadpleeg een neus-, keel- en oorarts bij een gevoel van gedempt geluid, oorsuizingen of fluittonen die langer dan 24 uur aanhouden.
Op de website www.helpzenietnaardetuut.be kan u uw luistergedrag testen en ontdekken hoe groot uw risico op gehoorschade is. U kan er ook een app downloaden waarmee u een geluidsmeting kan doen waarna het risico op gehoorschade wordt ingeschat. Gebruik deze app op café, op een fuif, in uw klas, tijdens kluswerken, … en schat zo in hoe schadelijk het geluid op die plek is voor uw oren. |