IVF wordt goedkoper

nieuws Binnenkort worden de hoge laboratorium-kosten die gepaard gaan met in vitro-fertilisatie (IVF), of ook kunstmatige bevruchting, volledig terugbetaald. Dat zegt minister van Sociale Zaken en Pensioenen Frank Vandenbroucke. De minister heeft ook regels afgesproken om het aantal meerlingen dat bij IVF verwekt wordt te beperken. Meerling-zwangerschappen houden immers belangrijke gezondheidsrisico’s in voor de betrokken baby’s. Vandenbroucke heeft ter zake een regeling uitgewerkt in samenspraak met de wetenschappelijke verenigingen voor gynaecologie.
Per jaar proberen naar schatting 4000 vrouwen zwanger te raken via IVF. De overheid ondersteunt deze “proefbuis-bevruchtingen” ondermeer via subsidies voor onderzoek en de terugbetaling van de benodigde geneesmiddelen. Toch kunnen de remgelden voor consultaties en geneesmiddelen nog aanzienlijk oplopen, ze variëren doorgaans tussen de 300 en 500 euro per poging. Daarnaast is er voor de belangrijkste kost – de laboratoriumtechniek – momenteel geen enkele tegemoetkoming. Deze bedraagt gemiddeld 1250 euro per poging.
Minister Vandenbroucke vindt het onaanvaardbaar dat op die manier de mogelijkheid om een kinderwens waar te maken, afhangt van de financiële middelen van de personen in kwestie. Hij heeft daarom een regeling uitgewerkt, die toelaat dat ook de kosten van het laboratorium volledig terugbetaald worden.
Aan deze terugbetaling worden wel enkele regels verbonden, die er moeten voor zorgen dat minder meerlingen verwekt worden. Momenteel leidt kunstmatige bevruchting in één op vier gevallen tot een meerling, terwijl de kans bij natuurlijke bevruchting één op tachtig is. Meerlingenzwangerschappen zijn echter risicovol: de kinderen worden vaak te vroeg geboren, met alle gezondheidsproblemen vandien, en ook het aantal doodgeborenen ligt hoger.
De regels die afgesproken zijn met de wetenschappelijke verenigingen leggen, afhankelijk van de leeftijd van de vrouw, vast hoeveel embryo’s tegelijk ingeplant mogen worden. Daarnaast wil minister Vandenbroucke ook de terugbetaling bijsturen van de geneesmiddelen die de vruchtbaarheid stimuleren. Zo wil hij de terugbetaling voor gonadotrofines beperken tot 6 pogingen en tot vrouwen die jonger zijn dan 43 jaar.
De nieuwe terugbetaling zou geen extra kosten voor de ziekteverzekering meebrengen. Door te vermijden dat ongewild meerlingen verwekt worden, voorkomt men immers dure intensieve zorgen voor baby’s die te vroeg geboren worden. Het uitgespaarde geld zou volstaan om IVF nagenoeg volledig terug te betalen.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram