Goed voorbereid naar festival = dubbel plezier
nieuws
Rode Kruis-Vlaanderen geeft tips
Ieder jaar staan tijdens de zomermaanden vele honderden vrijwilligers van de Rode Kruishulpdiensten klaar om festivalgangers te helpen bij alle mogelijke ongemakken. Maar een goed voorbereid man of vrouw is er twee waard. Of, anders gezegd, wie goed voorbereid naar een festival gaat, kan zelf heel veel ellende voorkomen. Denk dus niet alleen aan een tent, slaapzak, geld, kleren, eten en drinken, maar neem ook volgende‘ellendevoorkomers’ mee.
Ik neem mee…
Een eerste hulptasje
Wil je niets missen van de optredens? Vermijd dan de rijen aan de hulppost en breng je eigen eerste hulptasje mee. Wat stop je daar zeker in? Pleisters, tweedehuidverband, pijnstillers, een product tegen muggen én tegen jeuk na muggenbeten, een geneesmiddel tegen diarree, een tekentang en uiteraard je eigen geneesmiddelen op doktersvoorschrift.
Stevige schoenen
Slippers of rubberen laarzen mogen dan hip zijn, ze zijn een ellende voor je voeten. Loop daar vier dagen in rond en je hebt gegarandeerd blaren. Zorg dan ook voor geschikt schoeisel: gemakkelijke, stevige schoenen. Onderschat de afstanden die je aflegt op een festival niet. Van de parking naar de camping naar het terrein ben je al vlug enkele kilometers onderweg.
Oordopjes
Elk jaar komen ontvangen onze Rode Kruishulpposten festivalgangers met de vreemdste voorwerpen in hun oren: wc-papier, tampons, gebruikte sigarettenfilters... tegen geluidsoverlast! Wil jij je oren tijdens een festival even rust gunnen en op een efficiënte manier beschermen? Neem dan zeker oordopjes mee.
Zonnecrème
Wat je absoluut in je festivalrugzak moet meebrengen: zonnecrème en een petje. Is het stralend weer? Vergeet dan niet ze te gebruiken.
Regenjas
Neem een regenjas en een warme trui mee. Lange mouwen beschermen je ’s avonds ook tegen vervelende muggen. Neem zeker ook voldoende verse kleren mee. Niets zo onaangenaam als na een druilerige koude nacht terug diezelfde klamme kleren te moeten aantrekken.
Condooms
Misschien eindig je na een dagje zon, muziek en biertjes met twee in je tent? Doe het veilig, neem een condoom mee.
Ik let op
Je bent nu goed voorbereid en als je nog een paar zaken in acht neemt, staat je een fantastisch festival te wachten.
Les je dorst met water
Zon, slaaptekort, alcohol en ongezond eten? Dan loert uitdroging om de hoek. Drink dus voldoende water. Jawel, water, geen alcohol. De regel is: drink water voor de dorst en alcohol (met mate) voor je plezier.
Kruip in de douche
Ook al ben je op een festival, toch betekent dat niet dat het verboden is je te wassen of een propere onderbroek aan te trekken. Denk aan je eigen hygiëne en voorkom geurtjes, jeuk en infecties. Dat is niet alleen aangenaam voor jezelf, ook voor andere festivalgangers én voor onze hulpverleners.
Rode Kruis, paraat, altijd, overal
Heb je toch blaren op je voeten, lijd je aan onderkoeling, heb je een zonnesteek opgelopen of een enkel verzwikt? De vrijwilligers van het Rode Kruis staan steeds paraat om je te helpen en te verzorgen. Je kan de locaties van de hulpposten vaak op voorhand bekijken op de website van het festival. Vaak kan je er ook een mobiele applicatie downloaden met de exacte ligging. Dit is onmisbare info voor elke crisissituatie.
Risico’s van de zon worden onderschat
Belgen weten dat hun huid vlugger veroudert als ze in de zon liggen (86%), dat blootstelling aan UV-straling huidkanker veroorzaakt (76%) en dat zonnebrand tijdens de kindertijd invloed heeft op de latere vorming van huidkanker (74%), maar toch vinden ze een bruine huid aantrekkelijk (73%), gezonder (68%) en belangrijk na een zomervakantie (51%), zodanig zelfs dat ze bereid zijn er zonnebrand voor op te lopen (20%). Tot die opmerkelijke paradox komt een recent onderzoek van Stichting tegen Kanker.
• 7 op 10 Belgen zijn relatief goed geïnformeerd maar beschermen zich nog onvoldoende. Meer dan 90% van de ondervraagden weet dat één keer per dag insmeren met zonnecrème niet volstaat om zich te beschermen en dat je zelfs als je zonnecrème gebruikt, je niet eindeloos kan blijven zonnen. Maar slechts 30% weet dat zonnebrand de huid blijvend beschadigt. 45% denkt totaal onjuist dat voorbruinen onder de zonnebank minder snel verbranden als resultaat heeft.
• Vrouwen zijn over het algemeen beter geïnformeerd, staan positiever tegenover veilig zonnen, gebruiken vaker zonnecrème en blijven tijdens de middag meer in de schaduw.
Mannen gebruiken dan weer vaker een petje en beschermende kledij.
Toch ligt het aantal huidkankers bij vrouwen niet lager dan bij mannen, wat er op wijst dat beide groepen zich nog onvoldoende beschermen.
• Meer dan de helft van de volwassenen en 26% van de kinderen is vorig jaar verbrand (52% en dit gebeurd vooral in België tijdens een openluchtactiviteit).
• 73% van de ondervraagden vindt dat een bruine huid hem of haar meer aantrekkelijk maakt en 58% vindt zelfs dat ze er dan gezonder uitzien. Bruin terugkomen van vakantie, blijkt voor velen zelfs een must te zijn (50%). Bovendien vinden ze een bruine huid zo aantrekkelijk dat 20% zelfs bereid is hiervoor zonnebrand op te lopen.
• Jongeren (15-29 jaar) zijn zich minder bewust van de gevaren. Voor 6 op 10 is een bruine kleur overhouden aan een zomervakantie, erg belangrijk. 3 op 10 is bereid zonnebrand op te lopen om toch maar een bruine kleur te krijgen. Zij geloven verkeerdelijk dat ze sneller bruin worden door eerst te verbranden. Zij denken vaker dat voorbruinen onder de zonnebank leidt tot minder snel verbranden onder de zon.
• Buitenwerkers als bouwvakkers, dakbedekkers … lopen in de zomerperiode uiteraard het meest risico. Positief is dat zij het meest hun toevlucht nemen tot het dragen van kledij om het lichaam te beschermen tegen de zon. Toch draagt 15% onder hen tijdens zonnige dagen zelden of nooit een T-shirt en een kwart zelden of nooit iets om de armen of benen te beschermen. Ook zonnecrème is aan hen niet erg besteed. En 4 op de 10 blijven ook tijdens de heetste uren gewoon in de volle zon doorwerken.
• De risico’s van zonnebanken worden onvoldoende ingeschat. Meer dan de helft van de Belgen heeft al eens ooit een zonnebank gebruikt, 2 op 10 zijn gebruikers tijdens het laatste jaar en 13 % zijn heavy users (meer dan 5 keer per jaar) of geweest.
Zonnebankbezitters zijn niet alleen minder op de hoogte van de gevaren van zonnen in vergelijking met mensen zonder zonnebank, zij staan ook minder positief t.o.v. veilig zonnen.