Gerelateerde artikels
Artificiële lens kan taak van de iris perfect overnemen
nieuws Onderzoekscentrum imec en Universiteit Gent hebben een elektronische contactlens ontworpen die in staat is om de pupilgrootte te vernauwen of verwijden, afhankelijk van de hoeveelheid licht die binnenvalt. Deze veelbelovende technologie vormt een potentiële oplossing voor mensen met een beschadigde of ontbrekende iris.
Onze iris, het gekleurde deel van het oog, regelt de hoeveelheid licht die in het oog valt door de pupil groter of kleiner te maken. Mensen met een beschadigde of (deels) ontbrekende iris, bijvoorbeeld door de genetische ziekte aniridie, zijn dan ook extreem gevoelig voor licht en zien minder scherp. Ondertussen zijn er al kunstmatige oplossingen op de markt om die lichthoeveelheid te regelen, maar die lossen het scherpteprobleem niet op.
Contactlens
“Door onze expertise op vlak van flexibele elektronica, vloeibare kristal (LC)-technologie, laagvermogen chipontwerp en hybride integratie te combineren, zijn we erin geslaagd om de iris na te bootsen in een contactlens”, zegt onderzoeksprofessor Andrés Vásquez Quintero (imec/UGent). “In tegenstelling tot de huidige oplossingen kan deze elektronische irislens niet alleen de hoeveelheid invallend licht regelen, maar ook de scherptediepte verbeteren. Daarmee hebben we het potentieel aangetoond van een medische oplossing voor mensen met oogafwijkingen aan de iris, waarvan er wereldwijd zo’n 20 miljoen zijn.”
"In de lens zit LCD-technologie geïntegreerd met ringvormige pixels die de beweging van de iris perfect nabootsen. Die bewegingen worden aangestuurd door ultradunne elektronica, waaronder een oogknipperdetector en een fotodiode die de hoeveelheid binnenvallend licht detecteert. Het volledige systeem verbruikt weinig energie (148 nW), waardoor de lens enkel ‘s nachts hoeft te worden opgeladen. Dat gebeurt draadloos, via een ingebouwde NFC-chip (near-field communication)”, zo staat in de publicatie.
Incubatieproject
“We zijn ervan overtuigd dat de artificiële irislens alles in zich heeft om een gamechanger te worden in de oogheelkunde”, zegt Luc Van den hove, president en CEO van imec. Imec en UGent maken zich nu op voor de volgende fase: het verder ontwikkelen van het prototype zodat de lens klinisch gevalideerd kan worden. Om het product effectief op de markt te brengen, wordt een incubatieproject opgericht, dat de naam Azalea Vision krijgt.
Bronnen:
Lees ook: Artificiële intelligentie zorgt voor optimalisatie van valdetectiesysteem
auteur:
Sofie Van Rossom,
gezondheidsjournalist