Direct antibiotica voor kind met oorontsteking
nieuws
Kinderen met acute otitis media herstellen sneller als zij meteen worden behandeld met antibiotica. Dat blijkt uit een Finse en een Amerikaanse studie gepubliceerd in het New England Journal of Medicine.
Of kinderen met een acute oorontsteking direct behandeld moeten worden met antibiotica is al jaren onduidelijk. Meestal wordt aangeraden om in het begin alleen pijnstillers te gebruiken en met antibiotica te wachten of de ziekte al dan niet verergert.
In de Amerikaanse studie kregen 291 kinderen tussen de 6 en 23 maanden oud met otitis binnen de 48 uren gedurende tien dagen amoxicilline-clavulanaat of een placebo. Door de behandeling verdwenen de symptomen sneller: na twee dagen had in de behandelde groep 35 procent geen symptomen meer, in de placebogroep was dit 28 procent. Na vier en zeven dagen waren deze percentages respectievelijk 61 tegenover 54 en 80 tegen 74.
Aan de Finse studie namen kinderen tussen de 6 en 35 maanden deel. Gedurende zeven dagen kregen 161 kinderen een behandeling met amoxicilline-clavulanaat en 158 kinderen een placebo. Na deze zeven dagen bleek dat de behandeling onvoldoende effect had bij 18,6 procent in de met antibiotica behandelde groep en bij 44,9 procent van de met een placebo behandelde groep. Ook versnelde de behandeling de afname van koorts, een slechte eetlust en een laag activiteitsniveau. Wel werden in beide studies meer bijwerkingen (zoals diarree en luieruitslag) gezien bij de kinderen die antibiotica kregen.
Antibiotica zijn dus effectief wanneer de diagnose van acute otitis media vaststaat, maar de voordelen en het lagere risico op complicaties (o.a. trommelvliesperforatie en mastoïditis) moeten steeds afgewogen worden tegen de mogelijke neveneffecten.