Kwalitatieve zorg voor veel ouderen onbetaalbaar en ontoereikend
nieuws
Belgen geven de huidige langdurige ouderenzorg in België een gemiddeld rapportcijfer van 5,5. Dat blijkt uit een recente bevraging in opdracht van ThyssenKrupp Encasa onder ruim achthonderd Belgen. ThyssenKrupp Encasa, dat onder meer trapliften voor thuis aanbiedt, liet het onderzoek uitvoeren. Het onderzoek werd uitgevoerd door het onderzoeksbureau Synovate.
Volgens 63 procent van alle Belgen zijn op dit moment de kosten van ouderenzorg te hoog voor de Belgische samenleving. Vooral de Belgische jongeren vinden dit. Bijna driekwart (74 procent) van de jongeren in de leeftijdscategorie van 18-29 jaar vindt de maatschappelijke kost van de ouderenzorg te hoog. In de leeftijdscategorie van 58-65 jaar daalt dit percentage tot 59 procent. Daarnaast is ook gepeild naar de perceptie van ‘kwalitatieve zorg voor iedereen’. De Belg ziet dat somber in, want van alle Belgen vindt 87 procent dat kwalitatieve ouderenzorg voor veel ouderen onbetaalbaar is geworden. Binnen de babyboomgeneratie (50-65 jaar) vindt zelfs 91 procent dat.
Driekwart van de Belgen (74 procent) is het eens met de stelling dat de werkdruk voor personeel in de zorgsector onaanvaardbaar hoog is. Volgens 84 procent van alle Belgen leiden de lange wachtlijsten voor rust- en verzorgingshuizen tot schrijnende situaties. Ruim de helft van de Belgen (52 procent) vindt ook dat de fysieke verzorging van ouderen in België ontoereikend is. Voorts vindt 75 procent van de Belgen dat ouderen te weinig persoonlijke aandacht krijgen en daardoor sociaal geïsoleerd raken. Tot slot zijn babyboomers van mening dat de versnippering van het zorgaanbod ertoe leidt dat ouderen en hun omgeving onvoldoende geïnformeerd zijn over de mogelijkheden (zeventig procent) die ze worden geboden.
Het goede nieuws is dat een groot deel van de bevolking in principe bereid is tot vrijwilligerswerk. Op dit moment zet acht procent van de Belgen zich op de een of andere manier al regelmatig in als vrijwilliger en heeft nog eens zeven procent concrete plannen dit te gaan doen. Nog eens 42 procent van de Belgen zou zich in principe wel willen inzetten als vrijwilliger voor ouderen, maar kan dat op dit moment niet wegens persoonlijke omstandigheden.
Een groep Belgen is ook bereid om financieel een bijdrage te
leveren: van alle Belgen is 37 procent bereid om gemiddeld 172 euro aan extra belastingen per jaar te betalen voor de verbetering van de langdurige ouderenzorg. Binnen de hoogste sociale klassen is 41 procent bereid een gemiddeld bedrag van 189 euro aan extra belastingen per jaar te betalen. De overgrote meerderheid van alle Belgen (63 procent) staat echter afwijzend tegenover extra belastingen voor verbetering van de ouderenzorg (jongeren 18-29 jaar: 73 procent).