- dossierDe menopauze in het kort uitgelegd: wat je zeker moet weten
- dossierWaarom slaap je slechter als je ouder wordt?
- nieuwsVijf dingen die je wil/moet weten over vitamine D
- dossierWaarom worden we (vroeg) grijs en kan je er iets aan doen?
- nieuwsVitamine D op peil houden: wanneer heeft men een supplement nodig?
Pensioen verbetert gezondheid
nieuws
Alsof je 8 jaar jonger bent geworden. Dat is gemiddeld het effect van pensionering op de zelf ervaren gezondheid van 14.714 werknemers van het Franse nationale elektriciteits- en gasbedrijf Gaz de France-Electricité de France. Het is de belangrijkste uitkomst van de GAZEL-studie, een studie naar de gezondheid van het personeel van het Franse energiebedrijf 7 jaar vóór en 7 jaar na pensionering (gepubliceerd in The Lancet en gerapporteerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde).
De onderzoekers stuurden de deelnemers jaarlijks een vragenlijst over hun gezondheidstoestand. In de jaren vóór het pensioen stijgt geleidelijk het aantal mensen dat zichzelf niet gezond vindt: van 15% zeven jaar vóór tot 20% ten tijde van de pensioenleeftijd. Na het pensioen daalt het aantal ongezonde oud-werknemers binnen twee jaar tot onder de 15%. Om dan, langzamer dan voorheen, weer te stijgen. Werknemers met een fysiek of psychisch zware baan en weinig plezier in het werk profiteerden het meest van hun pensioen. Hun gezondheid gaat vóór de pensionering ook sneller achteruit. Ook respondenten die in de drie jaar vóór hun pensioen depressief waren geweest, profiteerden sterk van het stoppen met werken.
De enige uitzondering op de trend zijn de werknemers met een ideale baan: met een hoge tevredenheid, lage psychische en fysieke belasting, en goede beloning. Minder dan 5% van deze laagrisicogroep rapporteerde vóór of na pensionering gezondheidsklachten, een getal dat min of meer stabiel blijft in de hele studieperiode.
Omdat men bij het Franse energiebedrijf tamelijk vroeg stopt met werken (gemiddeld 55 jaar) zijn de uitkomsten van dit onderzoek mogelijk niet helemaal generaliseerbaar, geven de onderzoekers aan.