- dossierWat kan je doen tegen impetigo of krentenbaard?
- dossierImpetigo of krentenbaard: symptomen en hoe besmettelijk?
- dossierWaarom heeft mijn urine, zweet, vaginale afscheiding een visgeur?
- nieuwsWeinig bekend maar wijdverspreid: onze expert beschrijft HPV van A tot Z
- dossierNavelbreuk: wanneer is een operatie nodig?
Een besmettelijk darmvirus trekt door ons land
nieuws
Door heel West-Europa, en dus ook door België, trekt momenteel een erg besmettelijk darmvirus. Hevig braken en zware diarree zijn de onaangename gevolgen van het virus.
Sinds enkele maanden trekt een erg besmettelijk darmvirus door West-Europa. Het is een variant van het norovirus dat nog maar pas twee jaar geleden opdook en waar de meeste mensen nog geen weerstand tegen hebben.
De ziekte begint meestal met hevig braken, gevolgd door een diarree. De zieke voelt zich moe en futloos.
Erg besmettelijk
De ziekte is zeer besmettelijk. "Zelfs het overgeven of het doorspoelen van het toilet kan minuscule viruspartikeltjes de lucht insturen die de ziekte verspreiden", zegt professor Van Ranst.
"Zodra op één locatie één of twee mensen de symptomen van de darminfectie vertonen, mag men een uitbraak met epidemisch verloop verwachten."
Is er iets tegen te doen? "Neen, er is geen specifieke behandeling. Ons organisme maakt anti-lichamen aan, de patiënt geneest zichzelf na een paar dagen." Het is wel nodig dat de zieke veel drinkt om de uitdrogingsverschijnselen van de diarree tegen te gaan.
Preventie kan wel. Besmette personen moeten zo snel mogelijk geïsoleerd worden, handhygiëne is enorm belangrijk en ziekenkamers moeten heel grondig schoongemaakt worden.
Buikgriep is een foute benaming
In de volksmond wordt de besmettelijke darminfectie vaak buikgriep genoemd. "Dat is een foute benaming", zegt professor Marc Van Ranst van de KULeuven in Het Belang van Limburg. "Het heeft alles met buik en niets met griep te maken."