Borstkankerscreening bij 70-plussers niet effectief
nieuws
Borstkankerscreening met mammografie bij vrouwen boven de 70 is niet effectief. Bij vrouwen tussen de 70 en 75 jaar worden veel vaker kleine, onschuldige borsttumoren ontdekt. Er worden dan vaak ingrijpende behandelingen gestart zoals chirurgie, radiotherapie en chemotherapie die eigenlijk overbodig zijn maar wel soms ernstige bijwerkingen kunnen hebben. Het aantal gevorderde, agressieve tumoren is in deze groep echter nauwelijks gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) dat is gepubliceerd in British Medical Journal.
Dit onderzoek bevestigt de richtlijnen die in een rapport van het Federaal Kenniscentrum (KCE) eind vorig jaar werden gepubliceerd: systematische borstkankerscreening na 70 jaar wordt niet aangeraden. Dergelijke systematische screening veroorzaakt na die leeftijd immers een overdiagnose van borstgezwellen die niet hoeven te worden behandeld. Dat gaat bovendien gepaard met nutteloze angst en ongerustheid, overbodige aanvullende onderzoeken en therapieën en hoge kosten.
Indien er echter een verhoogd risico op borstkanker bestaat, kan opsporing wel zinvol zijn, zo benadrukt de Stichting tegen Kanker. Een verhoogd risico bestaat vooral als een vrouw zelf borstkanker heeft gehad of als er twee of meer directe familieleden (moeder, grootmoeder, dochters, tantes) borstkanker hebben gehad of als een direct familielid jonger dan 40 jaar borstkanker heeft gehad. Ook vrouwen van Asjkenazische Joodse afkomst (want zij hebben een hoger risico om draagster te zijn van het BRCA1gen en dat is een gen voor erfelijke borstkanker) en vrouwen met zeer dens borstklierweefsel hebben een hoger dan gemiddeld risico. Die vrouwen met een verhoogd borstkankerrisico bespreken best of het voor hen nuttig is verder te screenen op borstkanker.
Lees ook: Deelnemen aan borstkankerscreening of niet? Voor- en nadelen op een rijtje