Uniforme aanpak van valpreventie bij ouderen
nieuws
De KU Leuven heeft in opdracht van Vlaams minister voor Gezondheid Vervotte een programma uitgewerkt voor valpreventie bij ouderen.
3 op de 10 65-plussers die thuiswoont, valt minstens 1 keer per jaar. Bij 80-plussers is dat zelfs de helft. Een valincident wordt vaak ook niet gemeld, omdat de oudere vreest om niet langer thuis te kunnen blijven. Een val heeft een grote impact heeft op de levenskwaliteit van de oudere.
• 40% tot 60% heeft na een val fysiek letsel: kleine letsels, maar ook heupfracturen, hoofdwonden,...
• Ook de psychologische impact is aanzienlijk. Soms kunnen mensen zo bang zijn om te vallen dat ze niet meer alleen een bad durven nemen of buiten komen.
• Daarnaast hebben ouderen die gevallen zijn een toegenomen kans op overlijden (een ‘onvrijwillig letsel’ is de 5de doodsoorzaak bij 75-plussers. Valincidenten zijn de belangrijkste oorzaak zijn van dit onvrijwillig letsel) .
• Ten slotte mondt een valincident uit in een toegenomen kost voor de gezondheidszorg: ouderen die gevallen zijn, worden driemaal vaker opgenomen in een rusthuis, RVT of woon- en zorgcentrum. Valletsels vormen de duurste categorie van alle trauma’s bij ouderen.
Aandacht voor valpreventie thuis kan het aantal ongevallen tot 29% doen dalen.
Het nieuwe programma voor een uniforme aanpak van valpreventie is bedoeld voor ouderen die thuis verblijven en een verhoogd risico op vallen hebben. Het gaat met name om ouderen die 2 of meerdere keren gevallen zijn in de afgelopen 6 tot 12 maanden of problemen hebben met evenwicht en mobiliteit.
• Eerst worden de personen met een hoog risico aangesproken
• In een tweede stap worden hun risicofactoren en de oorzaken in kaart gebracht: heeft de oudere problemen met het zicht, is zijn omgeving niet aangepast,…
• In een derde stap wordt de aanpak en de behandeling i.f.v. de oorzaak uitgetekend: begeleiding door bv. kinesitherapeut, huisarts, verpleegkundige, ...
Preventie kan bestaan uit oefeningen die spierkracht en evenwicht verbeteren. Maar ook een huisbezoek is belangrijk: zijn alle ruimtes goed verlicht en zijn er geen gevaarlijke obstakels?
www.kuleuven.be/valpreventie/start.php?url=/valpreventie/professionelen/thuiszorg.php