Gerelateerde artikels
Omgaan met narcisme: enkele tips
dossier
Een narcistische persoonlijkheid kan je nauwelijks veranderen. Deze personen geloven nu eenmaal niet dat ook maar iets hun schuld is. Als je met een narcist wil omgaan, moet je eerst je eigen gedrag aanpakken. Het komt erop neer dat je anders leert te reageren op de gedragingen van de narcist, waarbij je ook duidelijk aangeeft wat je verwacht van hem. We noemen hieronder een aantal veelvoorkomende gedragspatronen en manieren om er mee om te gaan.
Lees ook: Gaslighting: de manipulatietechniek van narcisten
Lees ook: Een relatie met een narcist? Dit zijn de kenmerken
Acht tips om om te gaan met een narcist
- Vecht niet terug: iemand met narcistische trekken zal je vaak kleineren of zich neerbuigend over je uitlaten. Een normale reactie is dan om boos te worden en hem op jouw beurt uit te schelden, maar beter is het om je grenzen aan te geven: “Als je dit zegt, voel ik me gekleineerd. Ik zou je willen vragen om op een normale manier tegen me te praten”.
- Vlucht niet: soms word je zo overweldigd door het gedrag van de narcist, dat je het liefst zou vluchten. Daardoor geef je hem evenwel het idee dat hij gewonnen heeft. Je kan beter aangeven dat je het er nu niet meer over wil hebben, maar op een later moment wel. Als hij blijft aandringen, kan je ook aangeven dat hij je mening niet respecteert door te blijven aandringen en dat je dit niet prettig vindt.
- Geef je niet over: als een narcist je weer van allerlei zaken beschuldigt, ben je misschien geneigd om die schuld toe te geven. Maar je kan hem er beter op wijzen dat elke situatie twee schuldigen heeft en dat je niet alleen verantwoordelijk kan worden gesteld voor jullie relatie.
- Zoek steun bij anderen: als je de narcistische persoon niet kan of wil vermijden, probeer dan je gezonde relaties uit te bouwen. Te veel tijd doorbrengen in een disfunctionele relatie met iemand die een narcistische persoonlijkheid heeft, kan je namelijk emotioneel leegzuigen. Investeer dus tijd in vrienden en familie.
- Probeer positief te blijven. Het is mogelijk dat je te maken hebt met een narcist die er plezier in heeft om anderen te zien lijden. Als hij de pijn ziet die hij veroorzaakt, zal dit hem alleen maar aanzetten tot nog agressiever gedrag. Toon je irritatie niet, zelfs als je je geïrriteerd voelt, en uiteindelijk neemt zijn kwetstende gedrag misschien af.
- Behoud je gevoel voor humor. De bluf van een narcist doorprikken, kan betekenen dat je de persoon terechtwijst of negeert, maar het kan ook betekenen dat je die bluf op zijn minst af en toe met een lach tegemoet treedt. Je kan bijvoorbeeld wijzen op de ongepastheid van het egocentrische gedrag van de persoon met een glimlach of grap.
- Begrijp waar het gedrag vandaan komt. Narcisten hebben het nodig om zich beter te voelen over zichzelf. Dat is de reden waarom ze venijnig kunnen worden. Als je eenmaal begrijpt dat dit gedrag uit onzekerheid komt, kan je hen net genoeg bevestiging geven om hen te kalmeren. Maar geef ook niet te veel bevestiging, want dat wakkert hun egocentrisme aan.
- Besef dat een narcistisch persoon professionele hulp nodig kan hebben. Ze zien zelf vaak geen probleem, in ieder geval niet met zichzelf. Daarom is het onwaarschijnlijk dat ze ooit professionele hulp zullen zoeken. Maar deze personen hebben vaak nog andere mentale problemen, zoals middelenmisbruik of persoonlijkheidsstoornissen. Op basis van die andere aandoening kan je voorstellen om professionele hulp te zoeken, maar je kan hen er niet toe dwingen.
Lees ook: Zo herken je een verborgen narcist
Lees ook: De effecten van opgroeien met een narcistische ouder
Bronnen:
auteur:
Sara Claessens,
gezondheidsjournalist