Stoppen met roken: wat werkt en werkt niet?

unsplash_roken_sigaretten.jpg

nieuws Je kan vertrouwen op je wilskracht, maar de voorbije jaren zijn er heel wat methodes en hulpmiddelen ontwikkeld die je kunnen helpen van het roken af te raken. Wat voor de ene persoon werkt, heeft bij een ander geen enkel effect. Belangrijk is vooral dat je gemotiveerd bent om te stoppen.

Lees ook: 10 zelfhulptips om te stoppen met roken

Laat je helpen

Rookstopbegeleiding wordt sinds 1 oktober 2009 voor alle rokers gedeeltelijk terugbetaald (en niet meer alleen voor zwangere vrouwen en hun partners). Voorwaarde is dat j bij een erkende tabacoloog te rade gaat. Een lijst met erkende tabacologen vind je op hier.

Het gaat om:

  • een terugbetaling van een forfait van 30 euro voor alle rokers voor een eerste raadpleging inzake hulp bij het ontwennen van tabaksverslaving door een erkend tabacoloog
  • daarna een terugbetaling van een forfait van 20 euro per sessie, met een maximum van 8 raadplegingen. Voor zwangere vrouwen bedraagt de terugbetaling 30 euro per sessie

Bewezen rookstopmethodes

Bij deze bewezen methodes is meermaals aangetoond dat ze een positief effect hebben op rookstoppogingen. Deze therapieën worden vaak gecombineerd of in groep gebruikt.

Gedragstherapie
Rookstopdeskundigen maken gebruik van gedragstherapie. De therapeut zal eerst je rookgewoontes in kaart zal brengen. Samen zullen jullie vervolgens een plan opstellen om het roken af te leren. En dit plan volg je dan, begeleid door de therapeut, tot je van het roken verlost bent.

Nicotinevervangers
Wanneer je stopt met roken, krijg je waarschijnlijk last van ontwenningsverschijnselen, vooral omdat je lichaam de verslavende nicotine mist. Nicotinevervangers zorgen ervoor dat de nicotinebehoefte stapsgewijs wordt afgebouwd, waardoor je minder snel de neiging zal hebben opnieuw naar een sigaret te grijpen. Bovendien heb je door deze vervangers minder last van klachten als rusteloosheid, prikkelbaarheid, stemmingswisselingen, gewichtstoename en slaapproblemen.
Nicotinevervangers werken pas als ze goed worden toegepast. D.w.z.: stop volledig met roken en gebruik de middelen zoals ze worden voorgeschreven. Twijfelt u over het gebruik, vraag dan raad aan je apotheker, je huisarts of uw rookstopdeskundige.
• Nicotinekauwgom: u kunt een kauwgom nemen telkens wanneer u zin krijgt in een sigaret;
• Nicotinepleister: je brengt dagelijks een pleister aan op je huid. Via je huid komt zo nicotine in je lichaam;
• Nicotine-zuigtabletten, microtabs: je neemt een zuigtablet of laat een tablet onder je tong wegsmelten telkens wanneer je zin krijgt in een sigaret;
• Nicotine-inhaler: je stopt de inhaler in de flacon, waardoor de nicotine vrijkomt. Deze methode wordt voornamelijk gebruikt bij rokers die vasthangen aan het ritueel van het roken. Nadeel is dat men het gedrag blijft bestendigen.

Medicatie
De dokter kan je ook een behandeling met medicijnen voorschrijven zoals bupropion of varenicline. Bupropion vermindert de ontwenningsverschijnselen en zo de behoefte om te roken. Ook varenicline vermindert de ontwenningsverschijnselen. Dat gebeurt door de nicotinereceptoren te blokkeren, waardoor het beloningseffect wegvalt en mogelijke ontwenningsverschijnselen verdwijnen. Bij dit product heeft het geen zin om nicotinevervangers te gebruiken. Bespreek het met je arts.

Niet-bewezen methodes

De (nog) niet-bewezen therapieën worden gebruikt en vaak als positief ervaren, maar tot dusver is hun werking nog niet wetenschappelijk aangetoond.

Acupunctuur
Hier worden naalden of elektrische prikkels gebruikt, vooral op de oorschelp, die de ontwenningsverschijnselen moeten tegengaan, en zo de zin om te roken moeten verminderen.
Er bestaat ook een variant waarbij een korte naald in uw oorschelp wordt geplaatst, die dan enkele weken blijft zitten. Telkens je zin krijgt om te roken moet je die naald dan met je vinger of een magneetje bewegen.

Lasertherapie
Deze methode probeert jouw behoefte aan nicotine te verminderen door een aantal drukpunten in je lichaam pijnloos te stimuleren met een softlaser.

Hypnose of autosuggestie
De gehypnotiseerde bevindt zich in een ontspannen toestand waarin hij/zij aangereikte gedachten makkelijker aanvaardt. Die gedachten kunnen helpen bij het stoppen met roken. Hypnose helpt vooral om de motivatie te versterken.

Allen Carr en andere boeken
Deze methode, die zowel als training als in boekvorm bestaat, wil je vooral inzichten meegeven, waarin je je herkent en zo steun vindt. Heel wat rokers zeggen dat ze zich door deze methode gesterkt voelen in hun overtuiging om te stoppen.
De training bestaat doorgaans uit één bijeenkomst van een vijftal uur met een groepje van een achttal deelnemers, maar als dat niet volstaat, zijn er ook vervolgsessie en/of telefonische ondersteuning voorzien, zonder bijkomende kosten.

Lees ook: Hulp tabakoloog vanaf 1 januari 2017 goedkoper

Laatst bijgewerkt: juli 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram