- nieuwsDuurzaam en lokaal samenwerken voor een betere perinatale gezinsondersteuning
- dossier10 tekenen dat je bijna zal bevallen
- dossierListeriose: wat zijn de symptomen bij besmetting met listeria?
- nieuwsVeilig van start: vaccinatie tijdens de zwangerschap
- dossierKortademig en hoesten: misschien heb je COPD?
Waarom je zeker moet stoppen met roken als je zwanger wilt worden
dossier
Sommige vrouwen stoppen al een tijdje met de pil voor ze echt zwanger willen worden en schakelen even over op een condoom, om al die hormonen uit hun bloed te krijgen. Om diezelfde reden zou je ook beter stoppen met roken van zodra je een zwangerschapswens hebt. We zetten de argumenten nog even op een rij.
Lees ook: 10 zelfhulptips om te stoppen met roken
Roken is slecht voor de vruchtbaarheid
- Vrouwen die roken worden moeilijker zwanger. Rokende vrouwen doen er ongeveer twee tot drie keer langer over dan niet-rokende vrouwen. Bij rokende vrouwen worden immers minder eicellen geproduceerd en is er meer kans op een miskraam.
- Door de snellere afname van de reserve aan eicellen, zou een rokende vrouw één tot vier jaar vroeger in menopauze gaan.
- Passief roken, d.w.z. als je partner rookt, leidt evenzeer tot verminderde vruchtbaarheid.
- Rokende vrouwen hebben meer tijd nodig om via in-vitrofertilisatie zwanger te geraken. Studies hebben aangetoond dat rokende vrouwen ongeveer twee keer meer IVF-cycli nodig hebben dan niet-rokende om tot een zwangerschap te komen. De implantatiekans wordt opnieuw normaal als je stopt met roken als je aan een IVF-behandeling begint, vergelijkbaar met die van niet-rooksters.
- Mannen hebben minder goed sperma en daarnaast is de kans op impotentie ook groter dan bij niet-rokende mannen. De zaadkwaliteit bij mannen geboren uit moeders die meer dan tien sigaretten per dag rookten tijdens de zwangerschap, is eveneens verlaagd.
Lees ook: Hoe veilig is de e-sigaret?
Roken is slecht voor de moeder
- Buitenbaarmoederlijke zwangerschap: Je hebt meer kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, wat dan weer kan leiden tot onvruchtbaarheid. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan ook je eigen leven in gevaar brengen. De kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap ligt vier keer hoger bij zware rooksters (meer dan twintig sigaretten per dag).
- Kans op bloedingen: Wie rookt tijdens haar zwangerschap, heeft meer kans op bloedingen, ook tijdens de latere maanden van de zwangerschap.
- Misselijkheid: Zwangere vrouwen die roken hebben 20% meer kans om regelmatig misselijk te zijn in de eerste helft van hun zwangerschap en 66% meer kans in de tweede helft van de zwangerschap.
- Infecties aan de urinewegen: Rokende zwangere vrouwen hebben meer kans op urinaire infecties.
Lees ook: Stoppen met roken tijdens zwangerschap: wat helpt?
Roken is slecht voor je kind
- Een miskraam: Bij rokende moeders is het risico op een late miskraam tot 3 keer groter. Ze hebben vaker last van bloedingen, het loskomen van de placenta en het vroegtijdig breken van de vliezen. Als je stopt, is dit risico weer vergelijkbaar met dat van niet-rokers.
- Misvormingen: Zelfs het gebruik van 10 sigaretten per dag kan afwijkingen veroorzaken aan de vingers en de tenen. Het risico verhoogt met het aantal sigaretten.
- Een laag geboortegewicht: Door het roken krijgt de foetus te veel koolstofmonoxide binnen en te weinig zuurstof. Hierdoor stijgt het hemoglobineniveau, wat de groei afremt en de verdere ontwikkeling van het kind beïnvloedt. De baby heeft doorgaans een lager geboortegewicht (ongeveer 200 g minder), zodat er ook meer kans is dat de baby lichter weegt dan het minimumgewicht. Dit verhoogt op zijn beurt de kans dat de foetus of baby sterft tussen de 28ste week zwangerschap en de 1ste week na de geboorte. De kinderen kunnen ook later in hun ontwikkeling zowel fysiek als mentaal achterstaan op hun leeftijdsgenootjes. Zo zijn ze vaak kleiner, vertonen ze meer gedragsproblemen zoals hyperactiviteit en presteren ze minder goed op schoolse vakken zoals leestests. Als je stopt met roken zodra je zwanger wordt, dan zal het geboortegewicht van je baby net zo evolueren als dat van een niet-rokende moeder.
- Een premature geboorte: Baby's van rokende moeders lopen het risico te vroeg geboren te worden.
- Wiegendood: Het risico op wiegendood vergroot aanzienlijk bij baby’s van rokende ouders.
- Borstvoeding: Baby’s van rokende moeders zijn rustelozer en zuigen minder sterk. Moedermelk van rokende moeders bevat nicotine, waardoor de baby die borstvoeding drinkt, went aan deze stof. Bij het roken van zijn eerste sigaret op latere leeftijd zal het kind die moedersmaak terugvinden en veeleer geneigd zijn te blijven roken.
Lees ook: Rokende vaders onderschatten risico voor eigen baby
Bronnen:
www.tegenkanker.be
www.bcfi.be
www.rookvrijezwangerschap.be