Helpt dit trucje om na 1 minuut in slaap te vallen?
nieuws
Problemen om in te slapen? Dan zou je dankzij een eenvoudige ademhalingstechniek al na amper één minuut in dromenland vertoeven. Maar lukt dat ook in de praktijk? ‘Dat valt te betwijfelen’, zegt slaapexpert Johan Verbraecken, verbonden aan het Slaapcentrum van het UZ Antwerpen.
De Amerikaanse arts Andrew Weil zegt op zijn eigen YouTube-kanaal dat een rustige ademhaling de sleutel is tot een goede nachtrust. Daarbij heeft hij het over de 4-7-8 techniek, gebaseerd op een Indische oefening. In theorie is het heel simpel: je ademt eerst volledig uit en ademt vervolgens in door de neus terwijl je rustig tot 4 telt. Vervolgens hou je jouw adem 7 seconden in, en adem je gedurende 8 tellen weer uit door de mond. Als je deze oefening een drietal keer herhaalt, kan je na zes tot acht weken sneller inslapen. De kern van het verhaal: door deze oefening komt er meer zuurstof in de longen, wat ontspannend werkt. En eens je rustig bent, slaap je makkelijker in.
Deze theorie moeten we volgens slaapexpert Johan Verbraecken met een korrel zout nemen. ‘Het zou kunnen dat je er sneller van in slaap valt. Een ademhaling die men onder controle heeft, werkt inderdaad kalmerend. Maar het trucje zal wellicht vaker helpen bij mensen die van nature al redelijk goed slapen’, zegt hij. Verbraecken voegt eraan toe dat het voor mensen met ernstige inslaapproblemen vaak niet zo simpel is. Het is goed mogelijk dat je je tijdens de oefening gaat focussen op het tellen er net wakkerder van wordt, zoals soms het geval is bij schaapjes tellen’, zegt hij.
Hij vergelijkt de techniek met een slaapritueel: ‘Als je het lang genoeg toepast ga je het ritueel associëren met makkelijk in slaap vallen. Ademhalingsoefeningen worden ook bij relaxatietherapie toegepast. Dit is op zich dus niet zo dom, maar zeker geen garantie op succes. Claimen dat je inslaapt na 1 minuut is wel wat overdreven’, klinkt het.
Vier tips om te ontspannen voor het slapengaan en beter in te dommelen
- Douchen
Tijdens het douchen zorgt het warme water ervoor dat je spieren en je geest zich kunnen ontspannen.
- Hou een dagboek bij
De dag letterlijk van je afschrijven helpt om je zorgen te blokkeren. Je vergeet ze niet, maar ze staan ergens vast zodat je ze tijdelijk kan loslaten.
- Las een piekermoment in
Laat jezelf toe om eens te piekeren. Zo kan je bijvoorbeeld een half uurtje reserveren om al je twijfels te analyseren. Ook hier helpt het om je gedachten neer te pennen. Wees consequent en probeer de zorgen na het moment niet meer toe te laten.
- Mindfullness
Deze techniek leidt de geest af. Een oefening: focus je op de kast in de kamer en begin deze te ontleden. De kast is wit. In de kast hangen kleren, waaronder een jas. Aan de jas hangen knopen, die zitten vast met een draadje. Banale associaties doen de dagelijkse mallemolen vervagen.