Gerelateerde artikels
Wat is pickleball en hoe vermijd je blessures?
In dit artikel
Wat is pickleball en hoe vermijd je blessures?
dossier
Pickleball is een racketsport die tot voor kort hoofdzakelijk geliefd was onder senioren, maar steeds meer zijn weg vindt tot het brede publiek. De sport dankt zijn populariteit onder meer aan zijn toegankelijkheid: na een uurtje oefenen op het veld, heb je het spel al onder de knie. Maar ook bij pickleball is het opletten voor blessures.
Lees ook: Padelblessures: welke zijn er en hoe voorkom je ze?
Wat is pickleball?
Pickleball is een mix van tennis, padel, pingpong en badminton. Het basisdoel is, net als bij andere racketsporten, om de bal over het net te slaan en te voorkomen dat de tegenstander de bal terugslaat. Dat doe je met een zogenaamde 'paddle' (gladde racket) en een 'wifflebal' (kleine plastic bal met gaatjes).
Je kan pickleball spelen in het enkelspel of in het dubbelspel, binnen of buiten op een baan van 20 bij 44 meter, ongeveer de grootte van een badmintonveld. Een match duurt zolang tot een van de partijen elf punten heeft behaald, met twee punten verschil.
Lees ook: Golfelleboog: pijn aan binnenkant elleboog door overbelasting
Blessures bij pickleball
Blessures komen bij pickleball over het algemeen minder voor dan bij andere racketsporten. De paddle is minder zwaar dan een tennisracket en dus minder belastend voor de elleboog. Bij badminton en squash zie je vaak nekklachten, maar die zie je minder bij pickleball.
Maar pickleball is hoe dan ook een sport en elke sport geeft kans op blessures. Bij pickleball moet je snel stoppen en starten, veel door de knieën gaan en draaien. Deze bewegingen leiden soms tot verrekkingen of scheuren van de achillespees, schouderproblemen, lagerugproblemen, spierverrekkingen of een tenniselleboog. Volgens een onderzoek in het tijdschrift Injury Epidemiology zijn de meest voorkomende blessures verstuikingen, verrekkingen en breuken.
Lees ook: Rekoefeningen: waarom dagelijks stretchen goed voor je is
Tips om pickleballblessures te voorkomen
- Speel nooit pickleball op een nat veld. Uitglijden op het natte oppervlak vergroot onder andere het gevaar op een verstuikte enkel of een gescheurde achillespees. Zorg ervoor dat de baan droog is voordat je begint te spelen.
- Warm op en stretch voor een match. Net als bij andere sporten is stretchen voor de aanvang een goed idee. Neem een paar minuten de tijd en rek je onder- en bovenlichaam: je achillespees en kuitspieren, quadriceps en hamstringspieren in je dij, je heup en liesspieren, onderrug en je schouder.
- Draag de juiste schoenen. Hardloopschoenen kunnen blijven haken wanneer je je voet in een andere richting zet. Je hebt voor pickleball sportschoenen nodig waarmee je in verschillende richtingen over de baan kan bewegen zonder dat je schoen aan de vloer blijft haken.
- Draag een veiligheidsbril of een soort oogbescherming. Net als bij andere sporten waarbij ballen door de lucht vliegen, kan je in het oog geraakt worden. Zo kan je een verwonding oplopen die je gezichtsvermogen aantast.
- Laat pijn na een pickleballblessure nakijken door een sportarts. Als je een pijnlijke schouder of enkel hebt zonder een traumatische blessure, is het meestal niet zo ernstig. Vaak kan een beetje rust, ijs of fysiotherapie je snel pijnvrij maken. Als je de oorzaak van de pijn kent, kan je het sneller behandelen en voorkomen dat een blessure ernstiger wordt.
Lees ook: Wat zijn de meest voorkomende knieblessures?
Bronnen:
auteur:
Sara Claessens,
gezondheidsjournalist