- videoDe perfecte workout volgens de wetenschap (10 minuten)
- dossierDrankneus: krijg je echt een rode neus van veel alcohol?
- dossierNatuurlijke middeltjes voor een heerlijke geur in huis
- dossierWaarom elke vrouw het best regelmatig masturbeert
- dossierUitstrijkje of HPV-test is afwijkend: behandelingen
Wat is je beha-maat en welke beha past best?
dossier
Lees ook: Slaap je beter wel of beter niet met een beha aan?
Behamaat bepalen: omtrek- en cupmaat
Lees ook: Knobbeltje in de borst: goedaardige borsttumoren
Welke beha past best?
- Het rugpand moet evenwijdig met je beugel zitten en de beha moet strak aanvoelen, maar mag niet te veel spannen.
- Sluit je beha met het verste haakje. De stof rekt namelijk altijd nog uit door je beha te wassen en te dragen. Nadien kan je hem altijd nog aanspannen.
- De beugels en de cup moeten je borsten mooi omsluiten en het middenstuk komt het best plat tegen je lichaam, tussen je borsten.
- Trek de bandjes voldoende op zodat ze niet van je schouder vallen. Ze mogen echter ook niet te hard in je schouders snijden.
Lees ook: Lipofilling borst: borstcorrectie of -vergroting met eigen vet
Welke vorm van beha kies je?
- Voor slappe of hangende borsten kies je een voorgevormde cup of drie- of vierdelige cup van elastisch materiaal die de borst goed omsluit.
- Vallen je borsten van nature naar de zijkant? Kies dan een beha met zijsteun.
- Grote borsten zijn het best gebaat met een balconettemodel (cup loopt lager over de borst en behabandjes staan verder naar de zijkant) of fullcupmodel. Je kiest het best ook een model met brede bandjes.
- Heb je ronde borsten die zowel boven als onder de tepel gevuld zijn, dan kan je vrijwel elke beha kiezen.
- Bij peervormige borsten passen sommige modellen minder goed. De borsten zijn naar verhouding smaller en dan kan een kleinere cup nodig zijn. Vaak ben je het beste af met een balconnettebeha of een beha met een hele cup (omsluit volledig de borst).
- Heb je kleine borsten, dan is een zacht en naadloos model het meest geschikt. Een push-upbeha zorgt bij kleine borsten voor een vollere boezem.
Het is voorts belangrijk dat je de juiste beha draagt in de juiste omstandigheden. Tijdens het hardlopen moet je een sportbeha dragen. Voor dagelijks gebruik ga je het best voor een goed ondersteunende beha. Kies een comfortabel model voor ontspanningsmomenten en duikel een beha met diep decolleté op voor feestelijke momenten.
Lees ook: Lipofilling borst: borstcorrectie of -vergroting met eigen vet
Welke stof kies je?
Ook in het materiaal waarvan de beha is gemaakt, heb je keuze te over. Een beha bestaat uit verschillende delen en verschillende materialen. Elk onderdeel heeft zijn eigen functie om de beha steun en comfort te bieden. Voor de ene functie is een andere materiaaleigenschap nodig dan voor de andere functie.
- Katoen is een fijn, luchtig materiaal dat goed vocht absorbeert en aangenaam is om te dragen. Het is geschikt voor de gevoelige huid, heeft een lange levensduur en is bestand tegen vele wasbeurten. Het is daarom een zeer geschikt materiaal voor de productie van lingerie.
- De meeste beha’s zijn gemaakt uit synthetische stoffen, meer bepaald polyester, polyamide en elastan. Deze stoffen zijn elastischer, hebben een betere pasvorm en laten beter vocht door.
- Satijn is een dicht geweven stof met een glanzende voorzijde en een matte achterzijde. Het kan van verschillende vezels zijn gemaakt. Vroeger was dat meestal zijde, maar tegenwoordig wordt satijn gemaakt van polyester als het bedoeld is voor lingerie.