- nieuwsAcute diarree op reis: hoe kan je als ouder anticiperen?
- nieuwsWat zullen de meest voorkomende en meest dodelijke types kanker zijn in de nabije toekomst?
- dossierTips voor het afkolven van moedermelk
- nieuwsDuurzaam en lokaal samenwerken voor een betere perinatale gezinsondersteuning
- dossierWelke (huishoudelijke) activiteiten tellen als matige lichaamsbeweging?
Sterftecijfers bij baby’s in 10 jaar licht gedaald
nieuws
In 2007 stierven in het Vlaams Gewest 576 baby’s voor of tijdens hun geboorte of gedurende hun eerste levensjaar (op 67.282 geboortes). In 2008 stierven er 559 baby’s (op 69.633 geboortes). Het aantal zogenaamde “foeto-infantiele overlijdens” in het Vlaamse Gewest schommelt daarmee rond 8,3 per 1.000 pasgeborenen. Dat sterftecijfer is de laatste 10 jaar licht gedaald.
De belangrijkste doodsoorzaak blijft doodgeboorte door aandoeningen van de moeder of complicaties van de zwangerschap en bevalling. Eens een baby geboren is, blijken de eerste weken cruciaal: iets meer dan de helft van de kinderen die overlijden in hun eerste levensjaar, sterft in de eerste week na de geboorte. Hoe meer dagen er verstrijken na de geboorte, hoe minder baby’s er nog sterven.
Zowel zwangerschapsduur als geboortegewicht hebben een invloed op de kans dat een baby zijn eerste levensjaar overleeft. Vanaf 2,25 kilogram geboortegewicht overleeft 99 % van de jongens. Bij meisjes is dat al vanaf 2 kg. En bij een geboorte na 38 weken zwangerschap overleeft 99,8 % van de baby’s het eerste levensjaar.
Ook een aantal biologische en sociale kenmerken van de moeder blijken een rol te spelen. Het foeto-infantiele sterfterisico bij tienermoeders en bij moeders ouder dan 35 jaar ligt bijvoorbeeld hoger dan bij moeders tussen 20 en 34 jaar. De voorbije 10 jaar is het aandeel moeders van 35 jaar of ouder toegenomen. Dat heeft deels te maken met de steeds hogere opleidingsgraad van de moeders.