Verbod op gsm’s voor kinderen

nieuws Vanaf 1 maart 2014 is het verboden zijn om mobiele telefoons die speciaal voor kinderen zijn ontworpen, op de Belgische markt te brengen. Het gaat om aangepaste mobiele telefoons, geschikt voor kinderen jonger dan 7 jaar, bijvoorbeeld met weinig knopjes, met een voor kinderen aantrekkelijke vorm. Daarnaast mag er vanaf die datum ook geen reclame gemaakt worden die gsm-gebruik bij jonge kinderen aanprijst.
Daarnaast mag er vanaf die datum ook geen reclame gemaakt worden voor gsm-gebruik bij dezelfde leeftijdsgroep.

Volgens het International Agency for Research on Cancer zou het kunnen dat er een verhoogd risico op hersenkanker is bij intensief gebruik van een mobiele telefoon. Het IARC heeft radiogolven daarom geklasseerd als mogelijk kankerverwekkend (Groep 2B). In afwachting van meer duidelijke wetenschappelijke conclusies worden voorzorgsmaatregelen noodzakelijk geacht. Kinderen komen al vroeg in contact met gsm-toestellen. De totale blootstelling tijdens hun leven zal dus groter zijn dan van de huidige volwassenen. Daarbij komt dat kinderen gsm-straling meer absorberen dan volwassenen (2 keer meer voor de hersenen en 10 keer meer voor het beenmerg van de schedel).

Bovendien worden verkopers verplicht om de stralingswaarde (of SAR: “specific absorption rate”) van mobiele telefoons te vermelden:
a. op de verkoopplaats voor elk model van mobiele telefoon,
b. in de reclame en bij de verkoop via het internet, als er ook andere technische kenmerken worden gegeven.
Producenten en groothandelaars worden verplicht om de SAR-waarde mee te delen aan de afnemers van hun producten, voor vermelding op de verkoopplaats.

Het wordt ook verplicht om de betekenis te vermelden van de SAR-waarde en het advies om met een oortje te bellen en om voor een gsm met een lagere stralingswaarde te kiezen.
Door te kiezen voor een mobiele telefoon met lage SAR-waarde, kan men zijn blootstelling met 3 tot 10 keer verminderen. Met een oortje is de blootstelling 100-en keren lager. Als men altijd zijn oortje gebruikt, zowel voor inkomende als uitgaande oproepen, hoeft men geen gsm te kopen met een lager SAR. Hetzelfde geldt voor mensen die hun mobiele telefoon enkel gebruiken om te sms-en en nooit om te bellen.

De SAR-waarde geeft de maximale blootstelling die het toestel kan geven. De werkelijke blootstelling varieert
1. omdat het zendvermogen van een mobiele telefoon varieert in functie van de ontvangstkwaliteit. Bij optimale ontvangst is het zendvermogen (en de blootstelling) veel lager dan bij slechte ontvangst. De ontvangstkwaliteit hangt op zijn beurt af van hoe dicht u bij een zendmast staat, of er een obstakels zijn die het radiosignaal tegenhouden (dikke muren, kelder) en of de gebruiker in beweging is (trein, auto).
2. in functie van de manier waarop u uw gsm gebruikt. Belt u met een gsm aan het oor, dan is uw blootstelling hoger. Belt u met een oortje, dan is uw blootstelling veel lager.
3. afhankelijk van hoe effici‘nt een mobiele telefoon zich aanpast aan de ontvangstcondities.
Volgens een statistisch onderzoek uitgevoerd door het IARC3, zendt een mobiele telefoon gedurende 40% van zijn beltijd uit op het maximale vermogen. Het gemiddelde zendvermogen bedraagt nog de helft van het maximale vermogen.
Gelijkaardige verhoudingen gelden ook voor de SAR. De SAR-waarde geeft dus een indicatie voor de werkelijke blootstelling van gsm-gebruikers, al is het geen exacte waarde die vaak in de praktijk zal voorkomen. De kennis van de SAR-waarde zal de gsm-gebruikers sensibiliseren en de aankoop van stralingsarme toestellen aanmoedigen.

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram