Therapie voor verwerking van trauma: hoe werkt EMDR?

In dit artikel
Therapie voor verwerking van trauma: hoe werkt EMDR?

dossier Bepaalde gebeurtenissen zoals verkeersongevallen, seksueel misbruik, natuurrampen... kunnen een blijvende indruk nalaten en je ernstig hinderen in je dagelijks leven. Bij zulke vormen van traumatische stress kan men EMDR overwegen. Al sinds de jaren negentig blijkt deze vorm van traumatherapie succesvol, hoewel er nog weinig over bekend is.

Lees ook: Posttraumatische stressstoornis: wat is PTSS en wat kan je ertegen doen?

Hoe werkt EMDR?

123_EMDR_2021.jpg
EMDR staat voor "Eye Movement Desensitization and Reprocessing". Bij de ontwikkeling van deze psychotherapeutische techniek in 1987, was EMDR inderdaad uitsluitend gebaseerd op het gebruik van oogbewegingen. Sindsdien heeft men ontdekt dat dezelfde resultaten kunnen voortvloeien uit tactiele stimulatie (tikken op de knieën van de patiënt) of geluidsstimulatie (piepjes laten horen).

Het principe van EMDR stoelt immers hoofdzakelijk op afwisselende bilaterale zintuiglijke stimulatie. Terwijl de therapeut de patiënt vraagt zich te concentreren op de zintuiglijke herinneringen aan de gebeurtenis die hem of haar getraumatiseerd heeft en op de huidige gevoelens die daarmee samenhangen, past hij of zij een reeks afwisselende bilaterale stimulaties toe die beurtelings de linker- en de rechterkant van de hersenen stimuleren.

Kort gezegd helpt EMDR bij het verwerken en verteren van een traumatische gebeurtenis. Het is echter geen hersenspoeling. De herinneringen zijn er nog steeds, maar ze vormen niet langer een bron van ongemak. Wat het succes van EMDR kan verklaren, is nog steeds niet duidelijk. Een van de hypotheses is dat deze neurologische stimulatie de productie bevordert van een neurotransmitter, acetylcholine, waarvan bekend is dat hij het niveau van angst en interne spanning vermindert.

Kevin van Schie, psycholoog aan de Universiteit van Tilburg, legt het nog eens uit in dit filmpje van Universiteit van Nederland.



EMDR: Wanneer en voor wie?

Sinds 2013 wordt EMDR door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbevolen voor de behandeling van posttraumatische stressstoornis die zich kan uiten in paniekaanvallen, slapeloosheid, nachtmerries, prikkelbaarheid, depressie, gewelddadig gedrag en/of verslavingen. Bij slachtoffers van oorlog, aanslagen, seksueel misbruik, natuurrampen... bestaat de kans dat ze deze aandoening ontwikkelen.

Maar EMDR kan ook een grote hulp zijn na een miskraam, een ernstige ziekte of ongeluk, een sterfgeval of het verlies van een baan. Ten slotte kan het een aanvullend therapeutisch hulpmiddel zijn bij de behandeling van angst, burn-out, libidostoornissen en psychosomatische stoornissen.

De duur van de behandeling hangt grotendeels af van de intensiteit van het opgelopen trauma. Zelfs jonge kinderen, vanaf de leeftijd van één jaar, kan men behandelen. Bij zulke jonge slachtoffers zijn gewoonlijk één of beide ouders aanwezig tijdens de sessie.


Lees ook: Dubbel zo snel weer aan het werk na burn-out dankzij traumatechnieken

Een EMDR-therapeut vinden

EMDR geeft zeer goede resultaten, op voorwaarde dat je een gekwalificeerde therapeut vindt. Als de therapeut bij zijn patiënt herinneringen aan het trauma oproept, moet hij er immers over waken dat het trauma niet opnieuw geactiveerd wordt.

Op de website van EMDR Belgium vind je erkende therapeuten die voldoen aan de strenge basisvoorwaarden om EMDR op een veilige manier te kunnen uitvoeren in hun praktijk.

Lees ook: Posttraumatische Stress-Stoornis (PTSS) bij zwangerschap en bevalling

Bronnen:
https://emdr-belgium.be
https://www.emdr.nl
https://psychcentral.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: december 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram