Minder hinder van uw GFT-container
nieuws
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de opslag van GFT-afval vooral in de leefruimten met zorg moet gebeuren. Waar GFT-afval langer dan enkele dagen in de keuken wordt bewaard, stijgen de concentraties aan microbiële reststoffen en schimmelsporen. Mensen met allergie of astma kunnen hier gevoelig aan zijn.
• Maak het GFT-emmertje in de keuken minstens een maal per week leeg en spoel het even na.
• Ledig het emmertje meermaals per week als het vooral gekookt, fijn of vochtig afval bevat.
• Zorg voor een deksel op het GFT-emmertje.
• Plaats de GFT-container of –zak buiten niet in de zon.
• Laat het GFT-afval uitlekken voor het in de container te doen.
• Een krant op de bodem van de container absorbeert vocht en zorgt er voor dat er minder resten na lediging achterblijven.
• Een laagje droog gras of ander droog materiaal (takjes of snijbloemen) op de bodem van de container helpt eveneens om vocht te absorberen.
• Het afval in de container niet aanstampen.
• Vlees- en visresten horen niet thuis in de grijze container.
• Fruitvliegjes kan u vermijden door fruitschillen en -resten telkens af te dekken met wat ander afval of een krantenblad
• Bied het recipiënt voor elke ophaling aan, ook al is het niet helemaal vol.
• Maak de container regelmatig schoon met groene zeep of soda. Vermijd in elk geval chloor, desinfecterende middelen of insecticiden. Deze producten belemmeren immers het composteringsproces.
• Bij afwezigheid (bijvoorbeeld vakantie) de GFT-container proper achterlaten.
• Personen met een zeer grote gevoeligheid aan de luchtwegen
• verwijderen best alle tapijt uit de leefruimtes
• bewaren best zo weinig mogelijk GFT-afval in de keuken, noch afzonderlijk, noch tussen het restafval. Zij brengen het GFT-afval het best rechtstreeks in de composteerbare zak, groene bak of in het compostvat.
Lees ook: Gezondheidsproblemen door GFT-afval?