- dossierAcrylamide: Kan je kanker krijgen van chips en frietjes?
- nieuwsDoorbraak in behandeling pancreaskanker: viro-immunotherapie
- nieuwsKanker opsporen via bloedonderzoek
- dossierBorstkanker bij mannen: symptomen en overlevingskans
- nieuwsWeinig bekend maar wijdverspreid: onze expert beschrijft HPV van A tot Z
Gedode kankercellen vormen krachtig anti-kanker vaccin
nieuws
Onderzoekers van VIB/UGent tonen aan dat gedode kankercellen via necroptosis (een type celdood) een krachtig vaccin vormen dat het immuunsysteem stimuleert om de groei van een kankergezwel te verhinderen.
Deze ontdekking opent nieuwe perspectieven voor het inzetten van necroptosis als kankertherapie en voor de screening van nieuwe en bestaande kankermedicamenten die dit type celdood kunnen uitlokken. Celdood speelt een zeer belangrijke rol in kanker en andere ziekten.
Celdood
Elke seconde sterven één miljoen cellen in een gezond menselijk lichaam door geprogrammeerde celdood. Deze stervende cellen worden efficiënt opgeruimd door immuuncellen zonder een ontstekingsreactie uit te lokken. Uitschakeling van cellen door het uitlokken van celdood is één van de belangrijkste doelstellingen van de anti-kankertherapie en resulteert in een vermindering van de tumormassa.
De jongste 10 jaar werden een aantal kankergeneesmiddelen ontwikkeld die niet alleen de kankercellen afdoden, maar ook een immuunantwoord uitlokken in de patiënt – een fenomeen dat we omschrijven als immunogene celdood. Het belang hiervan is dat het immuunsysteem wordt geactiveerd om heel specifiek kankercellen te elimineren. Necroptotisch afgedode kankercellen leren het immuunsysteem om levende kankercellen op te sporen en uit te schakelen.”
Kankertherapie
De onderzoekers van VIB/UGent) hebben nu een systeem ontwikkeld dat necroptosis kan uitlokken in kankercellen. Afgedode kankercellen werden als een anti-tumor vaccin toegediend aan muizen die kanker ontwikkelen. Ze vonden een duidelijk beschermend effect. Deze resultaten kunnen de weg vrijmaken voor necroptosis als nieuw doelwit in kankerimmunotherapie.