- dossierHerpes genitalis: erg besmettelijke soa
- nieuwsAcute diarree op reis: hoe kan je als ouder anticiperen?
- dossierParelwratjes (mollusca contagiosa) zijn zeer besmettelijk
- nieuwsDuurzaam en lokaal samenwerken voor een betere perinatale gezinsondersteuning
- nieuwsSchoolvakanties, brugdagen en verlengde weekends in Vlaanderen in 2025
Reizen tijdens zwangerschap: welke vaccinaties hebt u nodig?
dossier
Voor een reis naar een exotische bestemming hebt u een aantal vaccinaties nodig. Bespreek dit vooraf met uw arts of vraag gespecialiseerd reisadvies.
• Zo mogelijk worden alle vaccinaties toegediend vóór de zwangerschap. Zo niet worden de inentingen uitgesteld tot na de zwangerschap, tenzij de vaccinatie noodzakelijk is om de zwangere vrouw te beschermen.
• Sommige vaccins, zoals het mazelen-bof-rubella vaccin of het gelekoortsvaccin worden afgeraden tijdens de zwangerschap en borstvoeding, tenzij er een zeer groot risico op besmetting bestaat. Men moet tevens vermijden om zwanger te worden gedurende 1 maand na de inenting met deze vaccins.
• Ook vaccins die koorts kunnen uitlokken (zoals het orale buiktyfus- of poliovaccin, meningokokkenvaccin) kunnen een miskraam uitlokken en worden alleen toegediend indien ze echt nodig zijn.
• Indien u niet kunt gevaccineerd worden (bijvoorbeeld tegen gele koorts of mazelen) zal uw arts waarschijnlijk adviseren om een reis naar een risicogebied of tijdens een epidemie uit te stellen.
1. Gele koorts
Het vaccin tegen gele koorts wordt niet routinematig gegeven aan zwangere vrouwen. Uw arts zal u wel een speciaal attest meegeven voor landen waar vaccinatie tegen gele koorts verplicht is.
• In geval van nood (reële kans op transmissie of epidemie van gele koorts) mag het vaccin bij wijze van uitzondering wel worden toegediend vanaf de 6e zwangerschapsmaand. Bij accidentele vaccinatie vóór de 6e maand van de zwangerschap werden er nog nooit problemen beschreven, zodat er in principe geen reden is tot ongerustheid.
• U moet na toediening van het vaccin één maand wachten om zwanger te worden.
• Indien u borstvoeding geeft aan een baby jonger dan 6 maanden, wordt dit vaccin eveneens afgeraden, tenzij er een groot risico op besmetting bestaat.
2. Tetanus/Difterie/Kinkhoest
Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven mogen als dit aangewezen is (op de bijsluiters staat “bij absolute noodzaak”) gevaccineerd worden met de verschillende gecombineerde tetanusvaccins.
Boostrix, het gecombineerde vaccin tegen tetanus/difterie/ kinkhoest wordt sterk aangeraden voor iedere zwangere vrouw tussen week 24 en week 32 van elke zwangerschap aanbevolen, ongeacht of de vrouw voordien een herhalingsinenting kreeg, en dus ook zonder reisplannen.
3. Polio
De zwangere vrouw dient beschermd te zijn tegen poliomyelitis. Dit gebeurt met het injecteerbare gedode vaccin: eenmalig na een volledige vaccinatie, waarvan de laatste inenting meer dan 10 jaar geleden is.
• Revaxis (het gecombineerde tetanus/difterie/poliomyelitis vaccin) kan hiervoor ook gebruikt worden.
• Op de bijsluiter van Boostrix Polio (het gecombineerde tetanus/difterie/kinkhoest/poliomyelitis vaccin) staat dat dit niet wordt aanbevolen tijdens de zwangerschap, maar gezien elk van de componenten wel kan toegediend worden tijdens de zwangerschap, kan het ook gebruikt worden.
4. Hepatitis A
Aan vrouwen die geen immuniteit hebben tegen hepatitis A wordt vaccinatie aanbevolen. Vaccinatie geeft levenslange bescherming en mag tijdens de zwangerschap gebeuren, bij voorkeur vanaf het tweede zwangerschapstrimester. Het vaccin mag ook tijdens borstvoeding worden gegeven.
5. Hepatitis B
Het vaccin tegen hepatitis B mag aan zwangere vrouwen worden toegediend. Omdat een zwangere vrouw, die langdurig reist een verhoogd risico heeft om in een ziekenhuis terecht te komen en wegens?de mogelijke consequenties voor het kind bij infectie tijdens de zwangerschap, is vaccinatie aangewezen. Borstvoeding is geen tegenindicatie.
6. Buiktyfus
• Het levend orale vaccin wordt niet aan zwangere vrouwen toegediend.
• Het geïnactiveerde injecteerbare vaccin mag indien aangewezen gegeven worden.
• Beide vaccins mogen gegeven worden als u borstvoeding geeft.
7. Meningokokkenmeningitis
Het vierwaardig vaccin tegen meningokokkenmeningitis mag aan zwangere vrouwen toegediend worden indien er een echt risico is. Borstvoeding is geen tegenindicatie.?
8. Hondsdolheid (Rabiës)
Het rabiësvaccin mag worden toegediend. Borstvoeding is evenmin een tegenindicatie.
9. Mazelen / Bof / Rubella
Het mazelen-, bof-, en rubellavaccin wordt afgeraden tijdens zwangerschap. Borstvoeding is geen bezwaar.
Zwangere vrouwen die naar een risicogebied reizen (waar bijvoorbeeld een mazelenepidemie heerst) stellen hun reis beter uit.
10. Varicella
Vaccinatie tegen varicella wordt afgeraden tijdens zwangerschap. Borstvoeding is geen bezwaar.
11. Frühsommer Meningo-Enzefalitis / Japanse encefalitis
Vaccinatie tegen Frühsommer Meningo-Enzephalitis en tegen Japanse encephalitis mag gebeuren bij zwangere vrouwen die naar een gebied reizen met een hoog besnettingsrisico, en de reis niet kan uitgesteld worden. Borstvoeding is geen bezwaar.?
12. BCG (tuberculose)
Dit vaccin wordt niet routinegewijs toegediend aan zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven.