Stel vaccinaties niet uit omwille van het coronavirus
nieuws Ook tijdens de COVID-19 epidemie is het belangrijk de aanbevolen vaccinaties op de aanbevolen vaccinatiemomenten te laten toedienen. Uitstel van vaccinatie leidt tot uitstel van de immuniteit. We willen niet dat de huidige corona-epidemie hierdoor het risico verhoogt op uitbraken van vaccineerbare infectieziekten, zoals mazelen. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie roept op om vaccinaties niet te verwaarlozen tijdens de huidige corona-epidemie. Daarom onderstrepen we dit jaar tijdens de Europese Vaccinatieweek van 20 tot 26 april het belang van de basisvaccinaties.
Tijdig starten blijft belangrijk
In maart zette Kind en Gezin de vaccinatiesessies tijdelijk stop om ze daarna met de nodige voorzorgsmaatregelen opnieuw te kunnen starten. Binnen de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB) wordt bekeken hoe ze dit schooljaar nog vaccinatiesessies kunnen organiseren, rekening houdend met de beperkende maatregelen.
In coronatijden is het, net als anders, belangrijk de vaccinaties tijdig te starten, zodat de baby’s zo snel mogelijk hun weerstand kunnen opbouwen tegen de ziektes waartegen gevaccineerd wordt. Voor baby’s worden de eerste vaccinaties toegediend op de leeftijd van 8 weken, 12 weken en 16 weken. Het gaat om een combinatievaccin dat tegen 6 ziekten beschermt (hexalent) en een vaccin tegen pneumokokken. Op eenjarige leeftijd is het tijd voor de eerste vaccinatie tegen mazelen, bof en rubella en een herhalingsinenting tegen pneumokokken. Op 15 maanden wordt de basisreeks vaccinaties afgewerkt met een extra hexavalent vaccin en een vaccin tegen meningokokken van serogoep C. Al die vaccinaties worden gratis aangeboden in de consultatiebureaus van Kind en Gezin, maar ook huisartsen en kinderartsen kunnen je baby vaccineren met gratis vaccins.
Later, als de kinderen naar school gaan, zijn er nog vaccinatiemomenten in het eerste leerjaar en het vijfde leerjaar van de lagere school en in het eerste en derde jaar secundair onderwijs. Bij het begin van het schooljaar ontvangen ouders hierover informatie en de uitnodiging die vaccinatie gratis te laten toedienen door het CLB. Ook die vaccinaties kunnen toegediend worden door huisartsen en kinderartsen met vaccins die ze gratis kunnen bestellen bij de Vlaamse overheid.
Mazelenvaccinatie bij jonge kinderen en schoolgaande jeugd
De laatste jaren waren er verschillende mazelenuitbraken in verschillende Europese landen. Ondanks het feit dat Vlaanderen een vaccinatiegraad van 95% kent voor de eerste vaccinatie bij de jongste kinderen en bijna ook voor de tweede vaccinatie, blijft er een risico op uitbraken bestaan. Ook in België waren er de laatste jaren enkele kleinere clusters van mazelen. Daarom mag deze vaccinatie niet verwaarloosd worden. Het kan immers gevaarlijk zijn als je niet gevaccineerd bent. Want mazelen kan ernstige complicaties geven, zoals longontsteking of een acute hersenontsteking. De eerste vaccinatie wordt aanbevolen bij jonge kinderen op de leeftijd van 12 maanden. De tweede vaccinatie krijg je in het vijfde leerjaar. Die is nodig om goed en langdurig beschermd te zijn tegen mazelen. Tijdens deze corona-epidemie mag die vaccinatie dus zeker niet vergeten worden.
Kinkhoestvaccinatie tijdens de zwangerschap
Kinkhoestvaccinatie wordt ook aangeraden voor alle zwangere vrouwen tussen week 24 en 32 van de zwangerschap. Dat gebeurt met een combinatievaccin dat ook beschermt tegen kroep en klem. Zo maak je extra antistoffen aan die je via de navelstreng aan je baby doorgeeft, vooral vanaf week 30 van de zwangerschap. Zo wordt je baby geboren met al een gedeeltelijke bescherming tegen kinkhoest. Die vaccinatie kan toegediend worden door de huisarts of de gynaecoloog. Het vaccin zelf is gratis.