Beter regelmatig korte vakanties, dan één keer per jaar lange vakantie
nieuws
Mensen voelen zich doorgaans zeer goed op vakantie, maar dit effect verwatert snel bij thuiskomst, zo blijkt uit een studie van Jeroen Nawijn van de Erasmus Universiteit van Rotterdam over de invloed van vakantie en reizen op geluk (http://repub.eur.nl/res/pub/32470/). Op basis van steekproeven bij 1500 mensen van gemiddeld 50 jaar toont hij aan dat een vakantie voornamelijk een kortdurend effect heeft op de emotiebeleving, maar geen rol speelt in de algemene levensvoldoening van mensen.
Vakanties zijn echter geen totale tijdsverspilling. Mensen die een vakantie boeken, voelen zich over het algemeen wel gelukkiger dan mensen die niet reizen. Wie zijn geluk moet uitdrukken in een cijfer, en een jaar zonder vakanties een 7 zou geven, zou in een jaar met vakanties op een 7,2 uitkomen.
Het vakantie-effect verdwijnt telkens ook weer heel snel. Tijdens de vakantie voelen mensen zich doorgaans ‘zeer goed’ (misschien wel een 9), maar na afloop voelen ze zich weer vrijwel onmiddellijk hetzelfde als voor hun vakantie. Tenzij de vakantie ‘zeer ontspannen’ was; in dat geval houdt het effect nog twee weken aan. Wat de vakantie ‘zeer ontspannen’ maakte, wordt in het onderzoek echter niet gezegd.
Een paar keer per jaar een korte trip maken lijkt gezonder dan eens per jaar een maand ertussenuit gaan. Dat de lengte van de vakantie nauwelijks invloed heeft op het geluk, heeft vooral te maken met de tijdelijke natuur van de effecten. Vakantiegangers zijn gelukkiger dan thuisblijvers, maar dat geldt vooral tijdens de vakantieperiode. Ervoor en erna is er nagenoeg geen verschil. Natuurlijk kan er sprake zijn van voorpret, zegt Nawijn. Net zoals mensen kunnen nagenieten van een vakantie. Maar ook hierbij speelt de lengte van de trip geen rol.
Dat wordt bevestigd in een ander Nederlands onderzoek (www.vakantiestudie.nl) waaruit blijkt dat korte vakanties van 4-5 dagen een vergelijkbaar effect op de gezondheid hebben als langere vakanties van 9 dagen. De deelnemers die gedurende een lang weekeinde of een midweek op een vakantiepark verbleven, voelden zich tijdens de vakantie gezonder en energieker dan tijdens een reguliere werkperiode daarvoor. Gevoelens van vermoeidheid en spanning namen af tijdens de vakantie en de deelnemers rapporteerden gemiddeld een betere stemming en hogere tevredenheid met hun dag. Het gemiddelde rapportcijfer voor gezondheid en welbevinden steeg van een 7 tijdens een werkperiode naar een 7.8 tijdens de vakantie.
Echter, na terugkomst was het effect direct verdwenen en voelden de reizigers zich weer hetzelfde als tijdens de werkperiode vòòr de vakantie.
Uit dat onderzoek blijkt ook dat je niet per se op reis moet vertrekken om te genieten van je vakantie. Het is misschien makkelijker om tijdens een vakantie in een andere omgeving te ontspannen, omdat je dan minder snel met alledaagse dingen (huishoudelijke taken, werk) geconfronteerd wordt die afbreuk zouden kunnen doen aan het vakantiegevoel. Maar als het lukt om ook thuis te ontspannen, dus niet te werken of op een negatieve manier aan het werk te denken, kan een vakantie thuis waarschijnlijk net zo fijn zijn. Bij een vakantie gaat het er eigenlijk niet om wat je doet. Het is veel belangrijker dat je doet waar je zin in hebt. Kies dus vooral voor een vakantie waarin je zo veel mogelijk autonomie hebt om je daginvulling zelf te bepalen.