Fietskar: veilig en comfortabel
nieuws
Fietskar: veilig en comfortabel
Je ziet ze steeds meer opduiken, de fietskarren en aanhangfietsen voor kinderen. Maar zijn ze ook veilig en comfortabel? Waarop moet je letten bij aankoop? Voor wie zijn die aanhangkarren en –fietsen geschikt? Kan je ook een baby vervoeren in een fietskar?
Wettelijke vereisten
- Passagiers mogen alleen vervoerd worden in daarvoor speciaal uitgeruste aanhangswagen.
- In België bestaat er geen leeftijdsgrens, ook oudere kinderen (of gehandicapten) mogen in de fietskar vervoerd worden.
- Er mogen maximaal twee personen in een fietskar vervoerd worden.
- Elke zitplaats in de aanhangwagen moet bescherming bieden voor handen, voeten en rug.
- De totale massa van de aanhangwagen mag niet meer dan 80 kg bedragen (inclusief het gewicht van de passagiers), tenzij de aanhangwagen met een zelfremmend systeem is uitgerust.
- De door rijwielen getrokken aanhangwagens moeten altijd achteraan twee rode reflectoren voeren. Zij moeten bovendien achteraan een rood licht hebben zodra hun omvang het voor het rijwiel gevoerd rood licht onzichtbaar maakt.
- De breedte, met inbegrip van al de uitstekende delen, van een aanhangwagen getrokken door een fiets mag niet meer bedragen dan 1 meter.
- De fietser mag slechts één aanhangwagen trekken.
Voordelen van een kinderkar
Een fietskar is op de meeste punten veiliger dan kinderen meenemen in een fietsstoeltje.
- Je fiets blijft beter bestuurbaar.
- Kinderen zitten in een soort veiligheidsharnas
- Als de fiets omvalt, dan valt het kind niet meteen anderhalve meter naar beneden. De fietskar is zo stabiel dat hij blijft staan als de fiets omvalt.
- Je valt meer op in het verkeer dan met de kindjes op de fiets. Automobilisten zijn geneigd om meer afstand te houden
Alhoewel een fietskar natuurlijk een extra gewicht betekent (wat vooral bij wind- of bergop lastig is), rij je in de praktijk soepeler met twee kindjes in de aanhangwagen, dan met twee kindjes op de fiets.
Kinderen vinden het ook veel leuker, ze hebben meer bewegingsruimte en zijn beschermd tegen regen en wind.
Handig is een tweepotige standaard of een brommerstandaard op je eigen fiets. Die staat dan veel steviger, waardoor het in- en uitstappen gemakkelijker gaat.
Nadelen van een fietskar
- Langere remweg. Zorg voor goede remmen op je fiets en dat deze goed zijn afgesteld. Rem bij droog weer op goed wegdek alleen met je voorrem. Al bij gering gebruik van je achterrem gaat je achterwiel slippen. Rij met nat weer en slecht wegdek (hobbels, losliggend zand) extra voorzichtig. Door het natte of slechte wegdek hebben je banden minder grip waardoor ze sneller slippen. Wel moet je bij nat weer beide remmen gebruiken omdat bij nat weer ook je voorwiel makkelijk kan slippen.
Leer om je remmen goed te doseren. Oefen noodstops met gewicht in de fietskar en leer om je rem weer los te laten als je wiel gaat slippen.
- Je bent met fiets en aanhanger langer en breder dan je gewend bent. Sommige fietspaden zijn erg smal. In het drukke stadsverkeer moet je soms tussen de auto's door manoeuvreren. Je moet iets voorzichtiger fietsen dan normaal; even snel door de bocht een stoeprandje meenemen is bijvoorbeeld niet aan te bevelen.
Baby in de fietskar
Zodra een baby kan zitten, kan hij ook in de fietskar zitten. Voor kleinere baby’s (vanaf 3 maanden) moet je een babystoeltje gebruiken. Probeer uit of het gemakkelijk en stevig kan vastgemaakt worden. Er bestaan ook speciale babystoeltjes voor de fietskar.
Waarop letten bij aankoop?
- De kwaliteit van het zitbankje met harde rugleuning
- wielen met vering tegen de trillingen, zeker voor jonge kinderen
- gebruiksgemak (bevestiging aan de fiets, instappen, opplooibaarheid, gebruik als wandelwagen...)
- Alle fietskarren moeten voorzien zijn van gordels, die in hoogte verstelbaar zijn.
- De kar moet zo gemaakt zijn dat kinderen niet met hun vingers bij de wielen kunnen.
Aanhangfietsen
Een aanhangfiets is een soort kinderfiets zonder voorwiel, die aan de zadelpen of de bagagedrager van de ouderfiets wordt gemonteerd. Je kind kan zelf meetrappen, maar dat hoeft niet.
Zo'n aanhanger is geschikt voor kinderen vanaf drie à vier jaar. Ze moeten in ieder geval rustig kunnen blijven zitten op het zadel, en liefst al zelf kunnen fietsen. Je kunt een aanhangfiets gebruiken tot een jaar of 8-9, afhankelijk van de lengte van het kind.
Het voordeel van een aanhangfiets is vooral dat je met een wat groter kind langere afstanden af kunt leggen dan wanneer het kind zelf fietst. Het is ook geschikt voor kinderen die nog niet zo goed kunnen luisteren en opletten in het verkeer. Ook uitstekend geschikt om auditief en/of visueel gehandicapte kinderen veilig mee te nemen in het verkeer.
Let bij aankoop erop dat de aanhangfiets is uitgerust met
- parkeerstand
- Half gesloten kettingkast
- Achterspatbord
- In hoogte verstelbaar stuur en zadel,
- het kind moet goed bij de trappers en het stuur kunnen;
- Gebruiksgemak en stevigheid van de koppeling aan de fiets
- stabiliteit
- Of hij al dan niet te combineren is met een kinderstoeltje
- Of je een speciale bagagedrager nodig hebt
- Wil een kind goed mee kunnen trappen, dan moet het verzet op de aanhangfiets ongeveer hetzelfde zijn als op de gewone fiets. Versnellingen zijn dus zeker geen overbodige luxe. Het kind moet ze wel leren gebruiken.
- De nodige reflectoren op de wielen en achteraan, plus een achterlicht.
Meer info
www.fietsersbond.nl