Loopstoeltjes zijn gevaarlijk
nieuws
Loopstoeltjes (‘baby walker’) zijn, ondanks verhoogde veiligheidsnormen, af te raden voor baby’s, zeggen de Europese consumentenveiligheidsorganisaties ANEC en ECSA. Ook Kind & Gezin raadt het gebruik van loopstoeltjes af. Een loopstoel is een wandelhulp die baby’s in staat stelt om zich rechtopstaand voort te bewegen, ook al kunnen ze nog niet stappen. Vaak gaat het om een constructie op wieltjes met in het midden een soort hangende stoel waarin de baby wordt vastgemaakt.
Jonge baby’s zijn in een loopstoeltje veel beweeglijker en wendbaarder dan wanneer zij kruipen. Ze lopen daardoor een abnormaal hoog risico op ernstige valpartijen, brandwonden en vergiftiging. In 90% van de gevallen gaat het om verwondingen aan het hoofd die kunnen leiden tot hersenbeschadiging. Loopstoeltjes zijn niet alleen onveilig, ze vertragen ook de ontwikkeling van je kind in plaats van ze te stimuleren. Een baby die nog niet zelf kan lopen, neemt in een loopstoeltje een houding aan waar hij nog niet aan toe is. Spieren en gewrichten worden daarom niet goed gebruikt en gestimuleerd.
Kinderartsen van het Nederlandse Maasstad Ziekenhuis bevestigen in een recente studie de gevaren van kinderstoeltjes. De Afdeling Spoedeisende Hulp van het Maasstad Ziekenhuis behandelde in 2008 en 2009 zeven kinderen die een ongeluk hadden gehad met een loopstoeltje. De kinderen, allen jonger dan een jaar, liepen ernstige verwondingen op. Eén kindje trok aan een tafellaken en kreeg een pot thee over zich heen. Dit jongetje liep op 30 procent van zijn huidoppervlakte brandwonden op. Uit een enquète bij 150 patiënten blijkt dat 30 procent van de ouders niet op de hoogte is van eventuele gevaren. Ruim 36 procent heeft een loopstoel in huis en drie procent gaf aan dat er wel eens een ongeluk(je) mee was gebeurd. Dertig procent van de ondervraagden meent dat hun kind daadwerkelijk sneller leert lopen met een loopstoeltje.