Veiligheidstips voor klussers

nieuwsRingen uit. Wanneer u handenarbeid verricht kunnen uw handen opzwellen en uw ringen dermate knellen dat ze de bloedcirculatie verstoren. Bent u vergeten uw ringen uit te trekken en loopt u een verwonding aan uw handen op, doe ze dan meteen uit want de kans dat uw handen opzwellen is erg groot. Gebruik eventueel wat zeep of vaseline.

Aangepaste handschoenen. Draag stevige handschoenen die voldoende bescherming bieden. Het dragen van geschikte handschoenen, die eventueel extra verstevigd kunnen zijn ter hoogte van de handpalmen, is ook belangrijk om overbelastingsletsels te voorkomen.

Aangepast materiaal. U behelpen met ongeschikt materiaal is smeken om problemen. Met een manuele heggeschaar een meterslange haag te lijf gaan, zal allicht voor overbelasting zorgen. En dan hebben we het nog niet over een cuttermesje gebruiken zonder het beschermende houdertje...

Eerst kijken, dan pas doen. Graai nooit blindelings in een koffer met werkmateriaal. Er kunnen scherpe en snijdende voorwerpen inzitten.

Vermijd overbelasting. Bij het klussen, al dan niet in de tuin, herhalen we vaak dezelfde, ongewone beweging. Denk maar aan de armbeweging wanneer u aan het schilderen slaat, of aan de draaibeweging wanneer u met een schroevendraaier meubeltjes in elkaar knutselt. Overbelastingsletsels zijn peesontstekingen die erg pijnlijk kunnen zijn en meerdere weken kunnen aanslepen. De behandeling bestaat uit rust en ontstekingsremmers. Maar voorkomen is natuurlijk veel beter: overschat uzelf niet, doe niet te lang aan een stuk dezelfde klus, maar wissel uw bezigheden af.

Tetanusvaccinatie. De tetanusbacterie komt voor in de grond en in stof, zodat een banale verwonding bij een niet-gevaccineerde persoon al een bron van besmetting kan zijn. De tetanusvaccinatie moet om de tien jaar herhaald worden en dat durven we wel eens vergeten. Is het langer dan tien jaar geleden of weet u niet meer wanneer u voor het laatst ingeënt werd, dan zal de arts een volledige vaccinatie uitvoeren die bestaat uit twee prikken met een maand tussenpauze, gevolgd door een derde een jaar later. Bestaat er een reëel gevaar op besmetting, dan zal de arts een niet-gevaccineerde persoon specifieke antilichamen toedienen. Dit kunt u beter voorkomen want ze zijn duur en sommige personen reageren er nogal fel op.

Meer info: www.veiligheid.nl


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram