Waarom gebruikt u beter geen neusdruppels bij een loopneus?

nieuws Omdat een loopneus vanzelf overgaat, is het best om geen ontzwellende neusdruppels of sprays te gebruiken. Ontzwellende neusdruppels of sprays tegen een verstopte neus of een loopneus, mag u alleszins niet langer dan één week na elkaar gebruiken.
Neussprays en -druppels tegen een verstopte neus kunnen namelijk schadelijk zijn. Langdurig gebruik van dergelijke neusdruppels kan het neusslijmvlies beschadigen, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat en de neus chronisch verstopt raakt (rhinitis medicamentosa).

Hoe neusdruppels veilig gebruiken?
Het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie (BCFI) geeft volgende aanbevelingen voor het veilig gebruik van ontzwellende neusdruppels en sprays.
• Kies eerder een spray dan druppels. Ze hebben meer effect omdat ze een groter oppervlak van het slijmvlies bereiken en de vloeistof niet via de keel wegloopt.
• Zorg ervoor dat slechts één persoon het product gebruikt. Want de inhoud van flesjes en verstuivers raakt vlug besmet.

• Neusdruppels en sprays mogen niet frequent (bv. eventueel alleen voor het slapengaan) en vooral niet langdurig gebruikt worden (maximaal 5 dagen). Daarna mogen in ieder geval gedurende één week geen druppels of spray worden gebruikt.

• De maximale dosis mag niet overschreden worden. Het gebruik van doseersprays die een gekende hoeveelheid vrijgeven is te verkiezen boven niet-gedoseerde neusdruppels.

• Neusdruppels op basis van efedrine (Endrine), fenylefrine (Vibrocil), nafazoline (Deltarhinol Mono, Neusinol, Priciasol, Vasocedine Naphazoline, Sofraline, Sofrasolone) en tramazoline (Rhinospray en Dexa Rhinospray) mogen niet gebruikt worden bij kinderen jonger dan 7 jaar.

• Gebruik voor baby’s en kinderen jonger dan 7 jaar, indien een ontzwellend middel echt noodzakelijk is, de laaggedoseerde pediatrische nasale vormen van xylometazoline (Nasa Rhinatiol, Nasasinutab, Nuso-San, Otrivine Anti-Rhinitis, Xylometazoline EG) en oxymetazoline (Nesivine, Vicks Sinex).

• Tijdens de zwangerschap moet men zeer voorzichtig zijn met het gebruik van neusdruppels en -sprays, vooral wanneer de utero-placentaire functie verminderd is. Combinaties van een neusontzwellend middel met antibiotica of corticosterïden (zoals Sofraline, Sofrasolone en Dexa Rhinospray) worden afgeraden. Dexa Rhinospray is in ons land enkel op voorschrift te verkrijgen.

• De combinatie xylometazoline + ipratropiumbromide (Otrivine Duo) wordt afgeraden bij patiënten jonger dan 18 jaar, bij patiënten waarbij anticholinergica gevaarlijk kunnen zijn, en tijdens de zwangerschap. Ook bij ouderen is extra voorzichtigheid geboden.

• De combinatie van een neusontzwellend middel met H1-antihistaminica (Vibrocil) heeft alleen zin indien de neusverstopping berust op een allergische aandoening (hooikoorts).

• Wanneer toch een langdurige behandeling moet worden ingesteld, bv. in geval van seizoensgebonden allergische rhinitis ('hooikoorts'), is het beter om zo snel mogelijk te starten met nasale corticosteroïden, bv. één week voor de kritieke periode.

Fysiologische zoutoplossing
Het beste is om de neus te spoelen met een zoutoplossing.
Dergelijke zoutoplossingen zijn als neusdruppels of spray te koop bij de apotheker.
U kan ook zelf een zoutoplossing bereiden. Los hiervoor een afgestreken theelepel of een halve koffielepel zout in een glas (250 cc) lauw water op.
Gebruik hiervoor bij kleine kinderen een druppelteller of pipet. Oudere kinderen en volwassenen kunnen het zoute water opsnuiven.

Stomen?
Er is nog nooit bewezen dat stomen onder een handdoek echt iets doet. Toch vinden sommige mensen dat het enige verlichting geeft. Ook het toevoegen van producten als menthol, kamfer of kamille is niet zinvol, maar kan wel prettig aanvoelen.
Voor jonge kinderen is stomen af te raden. Het stomen kan te heet zijn en producten als menthol of kamfer kunnen, bij kinderen tot twee jaar leiden tot zeer ernstige benauwdheidsklachten.

Bron: www.bcfi.be/Folia/index.cfm?FoliaWelk=F40N10B&keyword=neusdruppels
www.cm.be/ziekte-en-behandeling/klachten-en-ziekten/loopneus/index.jsp
http://gezondidee.mumc.nl/neus-snuiten-ophalen-bij-een-loopneus


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram