Is Chinees eten gezond?

dossier

Hoewel de traditionele Chinese keuken met basisproducten als groenten, tofu en zeevruchten heel gezond is, zijn de Chinese gerechten die je bij ons vindt, dat niet altijd. Veel van die gerechten bevatten veel koolhydraten en vet, in veel te grote porties. Maar als de juiste keuzes maakt, krijg je toch een gezond bordje Chinees.

Lees ook: Mag je spinazie opnieuw opwarmen?

Chinees eten bestellen

Getty_cjhinees_afhaal_eten_2024.jpg

© Getty Images

Als je op een gezonde manier Chinees wil eten - of het nu afhaal is of op restaurant - is het belangrijk om je bewust te zijn van de bereidingsmethode die wordt gebruikt. Veel gerechten in Chinese restaurants zijn in beslag gehuld en gefrituurd. Deze gerechten vermijd je beter omdat ze veel toegevoegd vet, zetmeel en calorieën bevatten. Je kiest beter voor gerechten die gebakken, gestoomd, gekookt of gesauteerd zijn in een kleine hoeveelheid olie.

Daarnaast moet je rekening houden met de portiegrootte. Eén enkele afhaalmaaltijd is tot vier keer zo groot als een normale portie. Om het aantal calorieën te beperken, kan je een geschikte portie afmeten en bewaar je de rest in de koelkast voor later.

Lees ook: Waarom zijn groene groenten zo gezond?

Zijn bami en nasi gezond?

Twee populaire gerechten op de Chinese menukaart, bami en nasi, zijn helaas niet de gezondste keuzes. Ze bestaan hoofdzakelijk uit respectievelijk witte paste en witte rijst, snelle koolhydraten dus. Die laten je bloedsuikerspiegel snel pieken en snel ook weer dalen. 
Groenten - die vezels leveren - moeten normaal de heft van je maaltijd vormen, maar dat is bij bami en nasi niet het geval. Er zitten maar enkele brokjes groente in verwerkt. Ook is de hoeveel proteïne, doorgaans ei en/of vlees of vis, niet voldoende in bami en nasi. Met zo’n maaltijd krijg je dus voornamelijk (snelle) koolhydraten binnen en te weinig vezels en proteïne. Bami en nasi worden bovendien gebakken in een grote hoeveelheid olie, en bevatten dus ook te veel vet. 

Lees ook: Is het gevaarlijk om rijst opnieuw op te warmen?

Gezond Chinees eten

Eet je Chinees, dan laat je de de gefrituurde gerechten, vette vleessoorten en koolhydraatrijke gerechten als nasi en bami beter staan. Wel kan je kiezen voor gerechten op basis van groenten en magere proteïnebronnen. Gezonde opties zijn dus:

  • Gestoomde dim-sum
  • Gegrilde garnalen
  • Groentesoep, kippensoep
  • Gepocheerde vis met Chinese paddenstoelen
  • Gefileerde kip of eend met broccoli
  • Tjaptjoi met kip of ossenhaas
  • Foe-yonghai met garnalen of krab
  • Varkens- of ossenhaas met oesterketjap op paprikasaus

Lees ook: Hoelang kan je etensresten bewaren?

Chineesrestaurantsyndroom

Het Chineesrestaurantsyndroom verwijst naar bepaalde lichamelijke klachten die sommige mensen ervaren na het eten van Chinees eten. Het gaat om diarree, hoofdpijn, duizeligheid, een stijve nek, tintelende vingers, overgeven en hartkloppingen. Deze klachten zouden een reactie zijn op de stof ve-tsin, ook bekend als de smaakversterker E261, mononatriumglutamaat, gistextract, gehydroliseerde proteïne en MSG. Je vindt de stof ook in andere bewerkte voedingsmiddelen, zoals pakjes soep, chips, dressings,...

Ve-tsin geeft de umami-smaak af, de vijfde smaak in ons smakenpalet. Het is nooit wetenschappelijk bewezen dat ve-tsin de beschreven klachten veroorzaakt, hoewel bepaalde mensen ze duidelijk ervaren. Deze personen vermijden voedingsmiddelen met de stof beter. 

Lees ook: Bestaat het Chinese restaurantsyndroom eigenlijk wel ?

Bronnen:
https://www.gezondleven.be
https://www.gezondheidsnet.nl
https://www.healthline.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram