Bestaat het Chinese restaurantsyndroom eigenlijk wel ?

123-voed-chinees-mononat-allerg-170_01.jpg

nieuws Het Chinese Restaurantsyndroom is een geheel van klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid, overmatig zweten, hartkloppingen, een doof gevoel in de nek enzovoorts, die zouden optreden na het eten van Chinese maaltijden die mononatriumglutamaat bevatten. Dat is een smaakversterker die onder meer in de Chinese keuken wordt gebruikt.

Ondanks uitvoerig onderzoek is evenwel nooit een verband aangetoond tussen glutamaat en die klachten. Bij mensen die na een Chinese maaltijd dergelijke klachten krijgen, is er waarschijnlijk iets anders aan de hand, zoals een overgevoeligheid voor bijvoorbeeld garnalen, pinda’s of bepaalde kruiden zoals koriander.

Glutamaat is veilig
Glutamaten komen van nature in allerlei eiwitrijke voedingswaren voor, vooral als ze gerijpt zijn. Erwtjes, tomaten, champignons, granen, vlees, vis enzovoorts bevatten het. Hogere concentraties vindt u glutamaten in sojasaus en Aziatische vissaus, in gedroogde ham en oude kaas.
Glutamaat kan in twee vormen voorkomen, zowel in voedsel als in het menselijke weefsel: in een gebonden vorm waarin het deel uitmaakt van een eiwitketen en dus aan andere aminozuren gelinkt is, of in een vrije vorm als individueel aminozuur. Alleen deze laatste vorm (L-glutamaat) is van belang in zijn rol als smaakmaker.

L-glutamaat is een natuurlijke smaakversterker die aan tal van voedingswaren wordt toegevoegd om een vollere, zoute smaak te bekomen. Smaakmakers als gistextract, soeparoma, bouillons, marinades en sojasaus hebben van nature een hoog L-glutamaat gehalte.
Er bestaan verschillende soorten L-glutamaat die allemaal een E-nummer hebben gekregen.

E-nummers van glutamaten

E-nummer

glutamaat

620

Glutaminezuur

621

Mononatriumglutamaat

622

Monokaliumglutamaat

623

Calciumdiglutamaat

624

Monoammoniumglutamaat

625

Magnesiumdiglutamaat

Producten met L-glutamaat kunnen zonder enig gezondheidseffect levenslang dagelijks worden gebruikt. L-glutamaat komt in veel hogere hoeveelheid voor in het menselijk lichaam dan in de voeding. L-glutamaat is zelfs de belangrijkste energiebron en voedingsstof voor de wand van de dunne darm. Het lichaam maakt geen onderscheid tussen lichaamseigen en met voedsel ingenomen L-glutamaat.
Het is niet mogelijk om een giftige dosis van L-glutamaat vast te stellen. Daarom is er voor L-glutamaat ook geen aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) vastgesteld. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor astma-patiënten of mensen met een bekende allergie voor bepaalde voedingsmiddelen.

De in de EU toegelaten L-glutamaten zijn uitgebreid onderzocht op veiligheid door de WHO en het Europese Voedselagentschap EFSA.
L-glutamaat mag worden toegevoegd aan zoutvervangers, marinades en kruidenmengsels. In het eindproduct mag maximaal 1 gram L-glutamaat per 100 gram product aanwezig zijn. In de praktijk wordt maar 0,1 tot 0,5 gram L-glutamaat per 100 gram product toegevoegd, omdat het product anders niet lekker meer smaakt.

Wat moet u doen indien u klachten hebt na het eten van glutamaat?
Indien u na het eten van Chinese voeding of voedingswaren die glutamaat bevatten (zoals sojasaus, sommige kant-en-klaarmaaltijden, soepen enzovoorts) klachten hebt die doen denken aan het Chinese restaurantsyndroom, dan raadpleegt u het best uw huisarts. Het glutamaat is waarschijnlijk niet de schuldige, maar mogelijk bent u wel overgevoelig voor bepaalde voedingsproducten.

Bronnen
www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/glutamaat.aspx?functie=weekmaker
www.food-info.net/nl/intol/msg.htm
www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001126.htm


Laatst bijgewerkt: mei 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram