Gerelateerde artikels
Is chocolade goed voor je hersenen?
nieuws
Uit een Japans onderzoek blijkt dat je concentratievermogen een boost krijgt als je elke dag een stukje pure chocolade eet. Schitterend nieuws voor liefhebbers, al moet je deze stelling wel met een korrel zout nemen.
Het gaat om een kleinschalig onderzoek, met slechts 18 deelnemers tussen 20 en 31 jaar oud. De ene groep mocht een maand lang elke dag 24 gram witte chocolade eten, de anderen kregen telkens 24 gram pure chocolade. Zowel voor, als tijdens en na de test bestudeerden de onderzoekers het concentratievermogen, de verwerkingssnelheid van de hersenen, de hersendoorbloeding en de aanwezigheid van stoffen die de hersencellen beïnvloeden, zoals theobromine, een bestanddeel van zwarte chocolade.
Uit de studie bleek dat de pure chocolade effectief een positieve impact had op de hoeveelheid theobromine en het concentratievermogen, zelfs tot drie weken na de studie. De wetenschappers hebben tot nog toe geen verklaring voor hun bevindingen, maar blijven toch sceptisch. Het ging om een klein verschil, en bovendien bevat chocolade, ook de zwarte, nog steeds veel vet en suiker.
Het gaat om een kleinschalig onderzoek, met slechts 18 deelnemers tussen 20 en 31 jaar oud. De ene groep mocht een maand lang elke dag 24 gram witte chocolade eten, de anderen kregen telkens 24 gram pure chocolade. Zowel voor, als tijdens en na de test bestudeerden de onderzoekers het concentratievermogen, de verwerkingssnelheid van de hersenen, de hersendoorbloeding en de aanwezigheid van stoffen die de hersencellen beïnvloeden, zoals theobromine, een bestanddeel van zwarte chocolade.
Uit de studie bleek dat de pure chocolade effectief een positieve impact had op de hoeveelheid theobromine en het concentratievermogen, zelfs tot drie weken na de studie. De wetenschappers hebben tot nog toe geen verklaring voor hun bevindingen, maar blijven toch sceptisch. Het ging om een klein verschil, en bovendien bevat chocolade, ook de zwarte, nog steeds veel vet en suiker.
Lees ook: Nieuwsbrief 7 november
Bronnen:
www.gezondheidenwetenschap.be
www.nhs.uk
www.nejm.org
auteur:
Sofie Van Rossom,
gezondheidsjournalist