Hoe een voedselvergiftiging voorkomen?
dossier Door een onzorgvuldige bereiding en bewaring van voedsel werk je als consument vaak zelf ziekmakende voedselbesmettingen en -vergiftigingen in de hand. Hoe kan je dat voorkomen? Waarop moet je letten als je eten koopt, bereidt en bewaart? Enkele tips.
Lees ook: Voedselvergiftiging: symptomen en wat moet je doen?
Ziekmakende bacteriën
Lees ook: Mycotoxinen (schimmelgif): 'Gooi beschimmeld voedsel weg'
Eten kopen: waarop letten?
- De verpakking mag niet beschadigd zijn. Koop bijvoorbeeld geen blikken die bol staan.
- Controleer de houdbaarheidsdatum.
- Neem gekoelde en diepvriesproducten als laatste uit de rekken. Hou ze koel onderweg naar huis, bijvoorbeeld in een isolerende zak. Maak geen ommetjes met gekoelde producten in je wagen, en plaats ze onmiddellijk in de koelkast of de diepvriezer zodra je thuis komt
Lees ook: Welke snijplank is best: een houten of plastic snijplank?
Eten bewaren
- Controleer regelmatig de temperatuur van je koelkast (max. 7°C, bij voorkeur 4°C) en je diepvriezer (-18°C of lager). Invriezen moet gebeuren bij -24°C.
- Maak de koelkast en de diepvriezer regelmatig schoon (1 maal per maand).
- Kijk de bewaarvoorschriften op de verpakking na.
- Respecteer de houdbaarheidsdatum. Gooi het product weg wanneer de houdbaarheidsdatum is verstreken.
- Zodra de verpakking is geopend, geldt de houdbaarheidsdatum niet meer. Bewaar geopende koel te bewaren producten niet langer dan 2 dagen.
- Stapel in de koelkast niet te veel producten boven elkaar. Plaats zeker nooit rauwe producten bovenop bereide producten om de overdracht van ziekteverwekkers van nog rauwe op reeds bereide voedingsmiddelen (kruisbesmetting) te voorkomen.
- Bewaar alle voedingswaren afgedekt.
Lees ook: Mag je verkleurd vlees opeten?
Eten klaarmaken
- Was je handen voor, tijdens (bv. nadat je een biefstukje in de pan hebt gelegd en daarna tomaten wilt snijden) en na de bereiding met zeep.
- Gebruik proper keukengerei (gereinigd met heet water en een afwasmiddel).
- Ontdooi voedingsmiddelen bij voorkeur in de magnetron of in de koelkast. Laat nooit iets op kamertemperatuur ontdooien.
- Hou steeds rauwe en bereide producten uit elkaar. Gebruik bijvoorbeeld niet dezelfde niet gereinigde snijplank voor een rauwe kip en een gebakken kip.
- Ruim afval meteen op, zet eventuele restjes onmiddellijk in de koelkast en hou de vuile vaat apart.
- Let erop dat de voedingsmiddelen voldoende worden verhit (min. 75°C tot in de kern). Dit geldt zeker voor producten die je opwarmt in de microgolfoven. Roer regelmatig om.
- Hou de tijd tussen de bereiding, het opdienen en het opeten zo kort mogelijk. Bacteriën gedijen in voedsel met een temperatuur tussen 10 en 65°C. Tussen 30 en 45°C vermenigvuldigen zij zich razendsnel. Laat een koud buffet niet langer dan twee uren op tafel staan, zeker niet bij zomerse temperaturen.
Lees ook: THT en TGT: mag je voedingsmiddelen nog opeten na hun vervaldatum?
Lees ook: Hoe lang blijven (bereide) producten goed in de diepvries?
Extra tips voor een hygiënische keuken
|
Lees ook: Hoelang kan je etensresten bewaren?