Te lange werkdagen maken risico op hartstoornis voorkamerfibrilleren groter

nieuws

Mensen die meer dan 55 uur per week werken zouden 40 procent meer kans hebben om de hartstoornis voorkamerfibrilleren (VKF) te ontwikkelen. Een onderzoeksteam van University College in Londen analyseerde de gezondheidsgegevens en arbeidsdata van meer dan 85.000 vrouwen en mannen van middelbare leeftijd. De studie werd gepubliceerd in European Heart Journal.

De deelnemers waren afkomstig uit Groot-Brittannië, Denemarken, Zweden en Finland. Personen die 35 tot 40 uur per week werken, werden gebruikt als controlegroep. Aan het begin van de studie had nog geen enkele onderzoekdeelnemer last van hartstoornis voorkamerfibrilleren (VKF).

Bij VKF ontstaan elektrische prikkels niet op een plek, maar op diverse plaatsen in de boezems. Het is niet levensbedreigend, maar wel een voortdurende belasting voor het hart. Mensen kunnen kortademig en duizelig worden, maar niet iedereen ervaart last van de hartstoornis.

Per duizend deelnemers ontwikkelden, in de loop van tien jaar, gemiddeld 12,4 personen VKF. In de groep van mensen die 55 uur of meer werkten per week was dit aantal 17,6. Dat maakt de kans op de veelvoorkomende hartstoornis in deze groep 1,4 keer groter. Het verschil bleef significant wanneer andere risicofactoren op VKF, zoals overgewicht en alcoholgebruik, buiten beschouwing werden gelaten.

De onderzoekers benadrukken dat alleen bij aanvang van het onderzoek is bekeken hoeveel werkuren de deelnemers wekelijks maken. Ook is niet bekend welk type werk zij uitvoeren.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram