Paracetamol vermindert mogelijk vruchtbaarheid ongeboren dochter

123-vr-medicatie-pillen-01-18.jpg

nieuws

Vrouwen waarvan de moeder tijdens de zwangerschap paracetamol nam, zijn mogelijk minder vruchtbaar. Dat schrijven Deense onderzoekers in het vakblad Endocrine Connections, waarin ze de resultaten van drie studies bij dieren bespreken. Uit de studies blijkt namelijk dat paracetamol de aanleg van voorlopercellen waaruit later de eicellen ontstaan, kan verstoren. Er ontstaan dan minder eicellen en eierstokken van dochters zouden eerder uitgeput kunnen raken. Aangezien vrouwen op steeds latere leeftijd kinderen krijgen, kan een krappe eitjesreserve een risico zijn, waarschuwen de onderzoekers.

De onderzoekers benadrukken dat het om een klein effect gaat en dat de resultaten van dierstudies niet zomaar kunnen overgezet worden op mensen. Bovendien werden in de onderzoeken zeer hoge dosissen paracetamol gebruikt, veel hoger dan toegelaten is bij mensen tijdens de zwangerschap. Maar ze vinden dat hierover toch meer onderzoek nodig is.

Paracetamol is tijdens de zwangerschap de pijnstiller van voorkeur bij koorts en pijn. Andere pijnstillers zoals ibuprofen, diclofenac, naproxen en hoge doses aspirine worden afgeraden. Zij vergroten mogelijk de kans op miskramen of andere complicaties.
In een recent advies naar aanleiding van enkele andere studies over mogelijke problemen van paracetamol tijdens de zwangerschap zegt het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) dat er geen overtuigend bewijs voor een verband tussen paracetamolgebruik tijdens de zwangerschap en ontwikkelingsstoornissen bij het kind, zoals autisme of ADHD. Het College benadrukt dat gebruik tijdens de zwangerschap altijd afgewogen moet worden tegen de ernst van de klachten. Dit geldt voor elk medicijn en geldt ook voor paracetamol. 

Ook het Europese Geneesmiddelenagentschap heeft naar aanleiding van deze studies geoordeeld dat paracetamol tijdens de zwangerschap veilig is. 

Bron
http://www.endocrineconnections.com/content/7/1/149.full
https://www.sciencedaily.com/releases/2018/01/180106103439.htm
https://www.fagg-afmps.be/sites/default/files/downloads/17.pdf


Laatst bijgewerkt: september 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram