Welke rol speelt voeding bij (on)vruchtbaarheid?
nieuws
Volgens een studie in Italië die werd voorgesteld op het jaarlijkse congres van de ESHRE in Lisbonne speelt voeding een belangrijke rol bij vruchtbaarheid van mannen en vrouwen. De onderzoekers volgden meer dan 1000 mannen en vrouwen gedurende meer dan één jaar. Diegenen die het voorbije jaar een kind hadden gekregen, werden als 'vruchtbaar' bestempeld, diegenen die na één jaar geen kind hadden als 'onvruchtbaar'.
• De vruchtbare proefpersonen waren vaker niet-roker dan de onvruchtbare personen. 91% van de vruchtbare vrouwen en 72% van de vruchtbare mannen rookte niet.
• Vruchtbare personen dronken minder alcohol dan de onvruchtbare personen: 94% van de vruchtbare vrouwen dronk minder dan 1 l alcohol per week, terwijl 65% van de onvruchtbare mannen meer dan 1l per week dronk.
• Vruchtbare mannen en vrouwen aten vaker vijf porties groenten en fruit per week dan onvruchtbare mannen of vrouwen.
• Vruchtbare mannen en vrouwen aten vaker 2 tot 4 eieren per week in vergelijking met niet-vruchtbare mannen en vrouwen.
• Er werden geen verschillen vastgesteld in consumptie van granen, rood vlees, gevogelte en vis.
Er kunnen meerdere verklaringen zijn voor deze verschillen.
• Mono-onverzadigde vetzuren in o.a. eieren, avocado's en noten, en poly-onverzadigde vetzuren in o.a. noten en vette vis zijn gunstig voor de vruchtbaarheid.
• Bonen, noten en groenten bevatten veel ijzer n foliumzuur, wat gunstig is voor de ovulatie.
• Voeding rijk aan antioxidantia zoals groenten en fruit beschermen de zaadcellen tegen beschadiging.
• Voeding rijk aan zink (zoals groenten) en selenium (zoals eieren) zijn gunstig voor het testosterongehalte.